Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία παρεμβαίνει για τη διακοπή παράνομων επιχωματώσεων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης
Εκτεταμένη επιχωμάτωση υγροτοπικών εκτάσεων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης διαπίστωσαν μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, την Παρασκευή, 31/08/2007 στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργούν στους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, νοτιοδυτικά του οικισμού του Καλοχωρίου, στην περιοχή ανάμεσα στην οδό Τσαλικόβου και το ανατολικό ανάχωμα του Γαλλικού ποταμού, όπου και υπάρχει ένα μεγάλο υγρολίβαδο δεκάδων στρεμμάτων, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση μπαζώματος και μάλιστα σε δύο διαμετρικά αντίθετα σημεία.
Η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Επιπλέον, περιλαμβάνεται στη ΒΆ ζώνη προστασίας (περιοχή προστασίας της φύσης) του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.)
Μπροστά στην ένταση της παράνομης επιχωμάτωσης (σε λίγες ώρες παρακολούθησης εθεάθησαν 13 φορτηγά να ξεφορτώνουν μπάζα), τα μέλη της ΕΟΕ ειδοποίησαν τις αστυνομικές αρχές, ώστε να σταματήσει άμεσα η παράνομη δραστηριότητα. Τότε αποκαλύφθηκε ότι μια παράνομη επιχείρηση είχε στηθεί, με την ανοχή και την ενθάρρυνση παραγόντων του Δήμου Εχεδώρου.
Παρά τις πινακίδες στο δρόμο που οδηγούσε στην περιοχή απόρριψης των μπαζών, οι οποίες έγραφαν «Απαγορεύεται η ρίψη μπαζών - Δήμος Εχεδώρου», αυτή ήταν περιφραγμένη με ειδικά διαμορφωμένη είσοδο και οι οδηγοί των φορτηγών πλήρωναν αντίτιμο 10 ευρώ (ή και περισσότερο ανάλογα με τον όγκο του φορτηγού) σε συγκεκριμένο εργολάβο, κάτοικο Καλοχωρίου.
Στην πρόχειρη παράγκα, όπου στεγαζόταν η παράνομη επιχείρηση, ένα παιδί 14 ετών εκτελούσε χρέη φύλακα και εισπράκτορα. Ταυτόχρονα σε αντιδιαμετρικό σημείο, δίπλα στο ανάχωμα του Γαλλικού, ο ίδιος εργολάβος μπαζώνει για να κατασκευάσει δρόμο, μήκους μερικών εκατοντάδων μέτρων, για λογαριασμό κτηνοτρόφου της περιοχής.
Ο εργολάβος που εντοπίστηκε από την αστυνομία επικαλέστηκε προφορική άδεια που του δόθηκε από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Εχεδώρου, την οποία επιβεβαίωσε ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία. Τα στοιχεία των εμπλεκομένων φυσικά είναι γνωστά και στην ΕΟΕ και στην αστυνομία.
Η συνέχεια γράφτηκε στο αστυνομικό τμήμα Σίνδου, όπου τα μέλη της ΕΟΕ κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράβαση, τόσο της περιβαλλοντικής, όσο και της πολεοδομικής νομοθεσίας και η υπόθεση έλαβε πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ οι παράνομες επιχωματώσεις σταμάτησαν.
Επιπλέον, το γραφείο Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας απέστειλε επιστολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας την επιβολή διοικητικών κυρώσεων αλλά και την αποκατάσταση του υγροτόπου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται παράνομες επιχωματώσεις στην περιοχή του Καλοχωρίου. Τον Μάρτιο του 2004, ο Δήμος Εχεδώρου πραγματοποίησε αυθαίρετα εκτεταμένη επιχωμάτωση του αναχώματος που χωρίζει την λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου από τη θάλασσα, σε μήκος 2 χλμ. περίπου, πλάτος 5-10 μέτρα και ύψος 2,5 μ. κατά μέσο όρο. Η υπόθεση αυτή διερευνάται ήδη από τον Συνήγορο του Πολίτη μετά από καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Τον Ιανουάριο του 2007 διαπιστώθηκε επίσης εναπόθεση νέων μπαζών στη νότια πλευρά της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και μάλιστα στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης της παλιάς χωματερής από τον Δήμο Εχεδώρου. Τέλος, την ίδια εποχή στο βόρειο τμήμα της λιμνοθάλασσας διαπιστώθηκαν επιχωματώσεις από δύο τουλάχιστον ιδιωτικές επιχειρήσεις που επέκτειναν έτσι την περιοχή δραστηριότητάς τους.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Σταύρος Υφαντής, «Ενώ η χώρα μας μετρά ακόμη τις πληγές της από την τεράστια ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή που βίωσε και η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος έχει αναδειχθεί πλέον ως απόλυτη προτεραιότητα, ορισμένοι φαίνεται ότι βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία για να επιδοθούν σε νέα περιβαλλοντικά εγκλήματα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.»
Πληροφορίες: Σταύρος Υφαντής, αντιπρόεδρος Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τηλ. 6939 398969