en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
14 Οκτωβρίου 2014
Σχεδιαζόμενη καταστροφή του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τις ευχές του ΥΠΕΚΑ

Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς ο Νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος κινδυνεύει να καταστραφεί με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για μια περιοχή με εξέχουσα οικολογική σημασία, αφού αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο και φιλοξενεί εκτεταμένο οικοσύστημα θινών.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν έχει εξασφαλίσει την προστασία του απειλούμενου είδους στη συγκεκριμένη περιοχή, οι ελληνικές αρχές προωθούν με γοργούς ρυθμούς και με κλειστές διαβουλεύσεις Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελεσματικής προστασίας αλλά, αντίθετα, στοχεύει στην εξυπηρέτηση οικοδομικών συμφερόντων, διακινδυνεύοντας έτσι το μέλλον της περιοχής και φέρνοντας την χώρα προ μιας βέβαιης καταδίκης.

Συνοπτικά το Σχέδιο Π.Δ.:

  • Χαρακτηρίζει την περιοχή ως Περιφερειακό και όχι Εθνικό Πάρκο, ως οφείλει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία λόγω της «μεγάλης έκτασης» και της «εξέχουσας οικολογικής σπουδαιότητάς» της, υποβιβάζοντας έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας. Κατακερματίζει την περιοχή σε 37 ζώνες και υποζώνες, εισάγοντας μια πανσπερμία ασαφών μέτρων και ρυθμίσεων και οδηγώντας στην παγίωση της υπάρχουσας ανεξέλεγκτης κατάστασης, με στόχο να μετατρέψει μια φυσική περιοχή σε τουριστική/ οικιστική.
  • Νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα τους παράνομους δρόμους που έχουν ανοιχθεί από την εταιρία «Νέος Κότινος Α.Ε.» (ιδιοκτήτρια μεγάλης έκτασης στην οικολογικά ευαίσθητη περιοχή) καταστρέφοντας τις θίνες. Σημειώνεται ότι για τους δρόμους αυτούς εκκρεμούν ποινικά δικαστήρια.
  • Επιτρέπει τη δόμηση πίσω από τον πυρήνα ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας (περιοχή από τον ποταμό Νέδα ως το χωριό Καλό Νερό, όπου συγκεντρώνεται το 82% των φωλιών του είδους) με ελάχιστους περιορισμούς, εισάγοντας την Περιοχή Οικοανάπτυξης (ΠΟΙΚ 4) μεταξύ δύο ζωνών Προστασίας της Φύσης και ικανοποιώντας τα οικοδομικά συμφέροντα της εταιρίας «Νέος Κότινος Α.Ε.», που στοχεύουν στην ανέγερση 47 βιλλών στο παραλιακό μέτωπο. Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή το ΥΠΕΚΑ έχει επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διατήρησης των φυσικών χαρακτηριστικών της. Η παρεμβολή αυτής της λεπτής ζώνης θα οδηγήσει σε κατακερματισμό του οικοσυστήματος των θινών που προστατεύουν την ακτή από τη διάβρωση. Η αλλαγή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στο παραλιακό μέτωπο του Κυπαρισσιακού.
  • Χαρακτηρίζει την παραλία ωοτοκίας ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης μόνο κατ’ επίφαση, αφού ακόμα και στον πυρήνα ωοτοκίας επιτρέπει την κατάληψη του 30% της παραλίας με ξαπλώστρες.
  • Αποσιωπά την ανάγκη αποκατάστασης στοιχείων της φύσης που έχουν καταστραφεί με παράνομες ενέργειες, όπως διάνοιξη δρόμων.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς θέτουν το ΥΠΕΚΑ προ των ευθυνών του και καλούν την πολιτική ηγεσία του:
 

  1. Να χαρακτηρίσει την περιοχή ως Εθνικό Πάρκο
  2. Να καταργήσει τη ζώνη Οικοανάπτυξης ΠΟΙΚ 4 και να την χαρακτηρίσει ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, με συνακόλουθη απαγόρευση δόμησης
  3. Να καθορίσει μέτρα στις παραλίες ωοτοκίας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ωοτοκίας
  4. Να αναμορφώσει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ώστε να διασφαλίσει τη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής και να προωθήσει ένα μακρόπνοο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες
Λάζαρος Γεωργιάδης, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, τηλ: 6972640062
Θεόδωρος Μπένος –Πάλμερ, Παναγιώτα Θεοδώρου, ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ: 210 5231342, 6951 009785
Κωνσταντίνα Ντεμίρη , Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ: 210 8228704
Γιώργος Πολίτης, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, τηλ: 210 3224944
Γιώργος Θεοδωρίδης, Καλλιστώ, τηλ: 2310 252530, 6978586568
Βασίλης Σταμογιάννης, MEDASSET, τηλ: 210 3613572
Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς, τηλ: 210 3314893

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. To Προεδρικό Διάταγμα αφορά στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού από τον Αλφειό μέχρι και την Κυπαρισσία. Καλύπτει 3 περιοχές Natura («GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR 2550005: Θίνες Κυπαρισσίας: Νεοχώρι – Κυπαρισσία» και «GR 2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία»).
2. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέβαλαν στον Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ιωάννη Μανιάτη, την σύνοψη των παρατηρήσεων που κατατέθηκαν κατά τη διαβούλευση του σχεδίου Π.Δ. και αφορούν ειδικά τον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο (επισυναπτόμενη).
3. Τα αναλυτικά σχόλια των οργανώσεων, με τα οποία συμμετείχαν στη διαβούλευση του Σχεδίου Π.Δ., διατίθενται στην ιστοσελίδα:
https://www.archelon.gr/contents/photos/File/ARCHELON_WWF_MEDASSET_7-9-2014.pdf

 

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr