en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ι.Φουφόπουλος
20 Ιανουαρίου 2012
Λιγότεροι αρουραίοι για περισσότερα θαλασσοπούλια
Jakob Fric

Μετά την επιτυχία των πιλοτικών δράσεων εξάλειψης αρουραίων το 2005 και 2006 σε αποικίες του Μαυροπετρίτη στις Βόρειες Σποράδες στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τον Μαυροπετρίτη, οι εξαλείψεις αρουραίων συνεχίζονται και στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος LIFE “Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας”. Αυτή τη φορά, οι εξαλείψεις αρουραίων στοχεύουν στη μείωση της θήρευσης των αυγών και των νεοσσών του Αιγαιόγλαρου και του Θαλασσοκόρακα από αρουραίους, καθώς και στη βελτίωση των ενδιαιτημάτων φωλιάσματος των δυο αυτών θαλασσοπουλιών. Από το φθινόπωρο του 2010, όταν ξεκίνησαν οι εξαλείψεις στις αποικίες του Αιγαιόγλαρου και του Θαλασσοκόρακα στις νησίδες τις Σκύρου, πραγματοποιήθηκαν εξαλείψεις σε ακατοίκητες βραχονησίδες και σε άλλων τεσσάρων περιοχών: της Θάσου, των Κυθήρων, των Φούρνων και της Αμοργού. Οι εξαλείψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε 9 ακατοίκητες νησίδες συνολικής έκτασης 1.340 στρεμμάτων που φιλοξενούν  περισσότερο από το 11% και 16% του εθνικού πληθυσμού του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου αντίστοιχα.

Η απομάκρυνση ξενικών ειδών εισβολέων, όπως είναι οι αρουραίοι, συμβάλει γενικότερα στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας των ακατοίκητων νησίδων, καθώς πλέον δεν υπάρχει θήρευση στα είδη με τα οποία τρέφονται οι αρουραίοι. Επομένως, εκτός από τον Αιγαιόγλαρο και τον Θαλασσοκόρακα, οι εξαλείψεις αρουραίων βελτιώνουν την αναπαραγωγική επιτυχία και άλλων ειδών όπως ο Μαυροπετρίτης, ο Μύχος και ο Αρτέμης που φωλιάζουν σε ορισμένες από τις παραπάνω νησίδες. Επίσης, ήδη παρατηρείται αύξηση της κάλυψης βλάστησης καθώς και της αφθονίας των ειδών πανίδας με τα οποία τρέφονται οι αρουραίοι, όπως είναι τα ασπόνδυλα. Το 2012 οι δράσεις εξάλειψης αρουραίων προγραμματίζεται να επεκταθούν και σε άλλες αποικίες θαλασσοπουλιών στις Β. Σποράδες, τις Κυκλάδες και τα Β. Δωδεκάνησα, ενώ παράλληλα θα παρακολουθείται η πρόοδος των εξαλείψεων, καθώς και οι αλλαγές στα οικοσυστήματα των απαλλαγμένων από αρουραίους νησίδων.

 

Θαλασσοκόρακας & Αιγαιόγλαρος

Θαλασσοκόρακας & Αιγαιόγλαρος

Φωτογραφικό αρχείο

LIFE Natura 2000

LIFE07 NAT/GR/000285
Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το TEI Ioνίων Νήσων και την Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA), με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Εμφανίσεις: 670360
Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιουλίου 2020

Ανάδοχος

Εταίροι

Χορηγός

Υποστηρικτές

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm) Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) TEI Ioνίων Νήσων Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA) Ιδρύμα Α.Γ. Λεβέντη
attica group superfast ferries blue star ferries Anek Superfast ANEK
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr