en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
22 Απριλίου 2010
Παραδοσιακή "σφαγή" σε εξέλιξη
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Όπως κάθε άνοιξη, έτσι και φέτος, εκατοντάδες λαθροκυνηγοί πιάνουν τα "πόστα" τους στα Ιόνια Νησιά, συνεχίζοντας την "παράδοση της ντροπής": το παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι στοχεύοντας, κατά κύριο λόγω, τον ευαίσθητο πληθυσμό των τρυγονιών. Φέτος σε μια σειρά από συναντήσεις με το Λιμεναρχείο, το Δασαρχείο, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ζήτησε την εντατικοποίηση και τον συντονισμό της παρουσίας όλων έτσι ώστε να σταλεί ένα κοινωνικό μήνυμα μηδενικής ανοχής στο φαινόμενο αυτό.

Το ανοιξιάτικο κυνήγι είναι παράνομο εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει το κυνήγι κατά τη μετανάστευση. Διεξάγεται κυρίως σε μιρκά νησιά και ακρωτήρια στο Ιόνιο Πέλαγος: Νότια Ζάκυνθο, Παξοί - Αντίπαξοι, Διαπόντια νησιά, Νότια Κέρκυρα. Τα τρυγόνια αφού διανύσουν περισσότερα από 2.500 χλμ. πάνω από την έρημο και στη συνέχεια τη Μεσόγειο, σταματούν αδύναμα και εξουθενωμένα στα Ιόνια Νησιά προκειμένου να ανεφοδιαστούν, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις περιοχές φωλιάσματος στη Βόρεια Ευρώπη. Το είδος βρίσκεται σε "δυσμενές καθεστώς διατήρησης" σε ολη την Ευρώπη.

Η ακριβής εκτίμηση του αριθμού των πουλιών που θανατώνονται κάθε χρόνο είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά υπολογίζεται ένας πολύ υψηλός αριθμός. Στους Αντίπαξους το 2001 υπολογίστηκε ότι σε μια «πολύ καλή» ημέρα για τους λαθροθήρες μπορεί να σκοτωθούν χιλιάδες τρυγόνια. Έτσι, εκτός από τις δραματικές αλλαγές και την ερημοποίηση των βιότοπών τους στην Αφρική, τα τρυγόνια πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα ανήθικα όπλα των λαθροθήρων.

 

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, από την Ομάδα της Ορνιθολογικής για το Κυνήγι, τονίζει: «Είναι απίστευτες για τη σημερινή εποχή οι εξιστορήσεις ντόπιων στα Ιόνια Νησιά οι οποίοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους κατά την διάρκεια του ανοιξιάτικου κυνηγιού. Όποιοι από αυτούς τολμήσουν να αντισταθούν σε αυτή την δήθεν παράδοση έχουν να αντιμετωπίσουν αντίποινα από τους λαθροθήρες οι οποίοι πολλές φορές θα πυροβολήσουν κοντά στο σπίτι τους, στους μετρητές της ΔΕΗ, τα ζώα τους ή οπουδήποτε αλλού βρουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυνηγετική Συνομοσπονίδα Ελλάδας και τα μέλη της έχουν καταδικάσει το ανοξιάτικο κυνήγι, ενώ η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή κάθε χρόνο έρχεται αντιμέτωπη με τους λαθροθήρες. Σε συννενοήσεις που έγιναν σε τοπικό επίπεδο με τη Θηροφυλακή, διαβεβαιώνει ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της για παρουσία στα κρίσιμα σημεία όπου διεξάγεται η δραστηριότητα, όπως στους Οθωνούς, στους Παξούς και Αντίπαξους και τη Νότια Ζάκυνθο. Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Δασαρχείο Ζακύνθου και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου συμφώνησαν στην προσπάθεια πάταξης της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας και, παρά τις ελλείψεις που έχουν, πρόκειται να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να ενταντικοποιηθούν οι έλεγχοι προς το τέλος του Απριλίου.

 

Η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής τονίζει: «Μετά την καταδίκη της Μάλτας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ανοιξιάτικο κυνήγι, η ΕΕ δίνει δύο ξεκάθαρες κατευθύνσεις: το κυνήγι θα πρέπει να διεξάγεται με αειφόρο τρόπο και η λαθροθηρία πρέπει να παταχθεί αυστηρά και σε όλη το εύρος της. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις κατευθύνσεις. Η Ορνιθολογική παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης.»

 

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

 

 

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr