en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ι.Φουφόπουλος
20 Αυγούστου 2009
Ελλάδα και Μάλτα ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία των θαλασσοπουλιών!

Η συλλογή και η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών μεταξύ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Ορνιθολογικής Εταιρείας της Μάλτας (BirdLife Malta) αποτελούν μια από τις πρώτες προσπάθειες για την ολοκληρωμένη προστασία των Θαλασσοπουλιών και των βιοτόπων τους στη Μεσόγειο. Οι δύο χώρες θα συλλέξουν μαζί σημαντικά στοιχεία για τη μεταναστευτική διαδρομή του Μύχου (Puffinus yelkouan), με τη χρήση δορυφορικών πομπών. Ο Μύχος είναι απειλούμενο ενδημικό θαλασσοπούλι της Μεσογείου που αναπαράγεται σε νησίδες στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Στην Ελλάδα αναπαράγονται περίπου 4000-7000 ζευγάρια, ενώ πολύ μεγάλη είναι η σημασία της χώρας μας κατά την μετανάστευση του είδους.

Οι ερευνητές του Προγράμματος LIFE που υλοποιεί η BirdLife Malta για την Προστασία του Μύχου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθέτησαν το περασμένο Ιούνιο δορυφορικούς πομπούς σε 8 νεοσσούς Μύχων στις αποικίες της Μάλτας. Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί 109 στίγματα, τα οποία καταγράφουν τη μεταναστευτική διαδρομή του Μύχου. Οι δορυφορικοί πομποί μας δείχνουν ότι οι νεοσσοί μένουν στη Μάλτα για λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τη δυτική ακτή της Ελλάδας και μετά προς το Αιγαίο για εξεύρεση τροφής.

Στην Ελλάδα, η μελέτη αυτή πραγματοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα πλαίσια ενός ξεχωριστού Προγράμματος LIFE+1 για την υλοποίηση δράσεων διατήρησης και προστασίας των Θαλασσοπουλιών και την αναγνώριση των Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (Marine IBAs). Οι θαλάσσιες αυτές περιοχές πρόκειται να προταθούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την θεσμοθέτηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2012.

Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την καίρια σημασία της Ελλάδας στην προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με απίστευτη ποικιλία βιοτόπων (παραλίες, βουνά, δάση, λιβάδια, αμμόλοφους και εκατοντάδες μικρές νησίδες), η Ελλάδα διευκολύνει το ταξίδι εκατομμυρίων πτηνών πάνω από τη Μεσόγειο.

Ο Τάσος Δημαλέξης, Επιστημονικός Διευθυντής της Ορνιθολογικής τονίζει πως: «Η ανάγκη για διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες αποδεικνύουν πώς η φύση δεν έχει σύνορα. Ελπίζουμε πως αυτό είναι μόνο η αρχή για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων της Ελλάδας, η οποία παραμένει ακόμη παραμελημένη.»

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

1 Το Πρόγραμμα LIFE+ ‘Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων IBA (LIFE 07 NAT/GR/00285)’ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από την Ορνιθολογική σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA) με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη.

 

Θαλασσοκόρακας & Αιγαιόγλαρος

Θαλασσοκόρακας & Αιγαιόγλαρος

Φωτογραφικό αρχείο

LIFE Natura 2000

LIFE07 NAT/GR/000285
Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το TEI Ioνίων Νήσων και την Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA), με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Εμφανίσεις: 650703
Τελευταία ενημέρωση: 24 Δεκεμβρίου 2019

Ανάδοχος

Εταίροι

Χορηγός

Υποστηρικτές

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm) Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) TEI Ioνίων Νήσων Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA) Ιδρύμα Α.Γ. Λεβέντη
attica group superfast ferries blue star ferries Anek Superfast ANEK
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr