en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Η μετανάστευση
Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση τους συναθροίζονται σε λιβάδια, κοντά σε τέλματα ή λίμνες, και από κει ξεκινούν όλοι μαζί. Οι πελαργοί κάνουν τα μακρύ αυτό ταξίδι τους όχι πετώντας, άλλα ανεμοπορώντας. Γι’ αυτό όμως χρειάζονται ανοδικά ρεύματα, πού δημιουργούνται μόνο πάνω από την στεριά.
Ο Ευρωπαϊκός πελαργός, όταν μεταναστεύει προς τα νότια παρακάμπτει τη Μεσόγειο σε δυο τόξα, ένα δυτικό και ένα ανατολικό. Από διάφορα πειράματα που έγιναν σε νεαρά κυρίως πουλιά βγήκε το συμπέρασμα ότι η κατεύθυνση της μετανάστευσης είναι έμφυτη στους πελαργούς, μπορεί όμως να επηρεασθεί από πολλούς παράγοντες, ένας από τους όποίους είναι ο κοινωνικός δεσμός πού αναπτύσσεται όταν ανατραφούν μαζί με πελαργούς πού ακολούθησαν άλλη κατεύθυνση.
Πως όμως βρίσκουν το δρόμο στο ταξίδι τους αυτό, και που πηγαίνουν να περάσουν το χειμώνα τους οι πελαργοί; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά προσπάθησαν να δώσουν από πολύ νωρίς οι ορνιθολόγοι με πολλά πειράματα που έκαναν ειδικά για το σκοπό αυτόν, και προπαντός με δακτυλιώσεις νεαρών πελαργών.
Το σημαντικό πλεονέκτημα από τη χρήση των δορυφορικών πομπών είναι ότι τα στοιχεία, όσον αφορά τη συμπεριφορά και τη διαδρομή μετανάστευσης, μπορούν να συλλεχθούν για τα μεμονωμένα πουλιά. Από έναν πελαργό με δορυφορικό πομπό μπορούν να συλλεχθούν καθημερινά πολύ σημαντικές πληροφορίες από εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέσεις, για ένα μέρος της ζωής του που είναι η μετανάστευση.
Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr