en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Οιωνός: Τεύχος 37

Ο τουρισμός για κάποιους σημαίνει αναψυχή, εμπειρίες, ξεκούραση και για άλλους αποτελεί το εισόδημά τους. Στο αφιέρωμα "Τουρισμός και Πουλιά" εξετάζουμε τον τουρισμό μέσα από τη σχέση του με την άγρια φύση. Θα δούμε ότι σωστές δραστηριότητες οικοτουρισμού ή παρατήρησης πουλιών συμβάλουν στην προστασία και ταυτόχρονα προσφέρουν τα βασικά προσδοκώμενα όπως χαλάρωση, δράση, ξεκούραση, περιπέτεια. Όσον αφορά το εισόδημα, κι αυτό είναι σημαντικό, με την επισήμανση ότι αποτελεί κοινωνικό έσοδο που μοιράζεται σε πολλούς και όχι σε δυο - τρεις μεγαλοεπενδυτές.

Τι μπορεί να σκέφτεται ένα απειλούμενο είδος για τον τουρισμό; Μάλλον επιθυμεί το ενδιαφέρον μας αλλά επίσης προτιμά τους τουρίστες σε κάποια πλαζ παρά δίπλα στη φωλιά του. Ας δούμε κάποια υπέρ και κατά.
Ο ορνιθοτουρισμός είναι μια από τις πλέον ανερχόμενες πλευρές των εναλλακτικών μορφών τουρισμού παγκοσμίως. Μία πλευρά που συγκεντρώνει όλο και περισσότερους λάτρεις των πουλιών, twitchers δηλαδή "συλλέκτες παρατηρήσεων σπάνιων ειδών", ή γενικούς φυσιολάτρες που χαίρονται την παρατήρηση πουλιών ως αναπόσπαστο στοιχείο της βιωματικής τους προσέγγισης με τη φύση.
Η Λέσβος αναφέρεται συχνά σαν το κλασικότερο παράδειγμα προσέλκυσης τουριστών για ορνιθοπαρατήρηση στον ελληνικό χώρο. Πιθανόν και σαν το πιο πετυχημένο. Είναι τα πράγματα όμως έτσι?
Αν αναζητείτε αυθεντικότητα και επαφή με τη φύση, σίγουρα η Πρέσπα αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές. Ο πλούσιος υγρότοπος των Πρεσπών έχει κατοχυρωθεί στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων ως ένας από τους κύριους τόπους για την προστασία των πουλιών στην Ευρώπη.
Ο Υδροβιότοπος του Κόλπου Καλλονής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου. Οι παράλιες περιοχές περιμετρικά του Κόλπου Καλλονής αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα μωσαϊκό αλιπέδων αλυκών, εκβολών μικρών ποταμών και χείμαρρων, καλαμιώνων, πευκοδάσους και ελαιώνων.
Οι προσπάθειες για προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο που ξεκίνησαν στη αρχή της δεκαετίας του 80 είχαν σαν κύριο στόχο την προστασία από την επερχόμενη τουριστική λαίλαπα. Τα μποστάνια, οι ελαιώνες και τα βοσκοτόπια ήταν εν δυνάμει τουριστικές εγκαταστάσεις και οι παραδοσιακοί αγρότες και κτηνοτρόφοι μελλοντικοί τουριστικοί επιχειρηματίες. Σε αυτό το κλίμα κάθε νύξη για προστασία της χελώνας και του βιοτόπου της προκαλούσε έντονες αρνητικές αντιδράσεις, μέχρι και φυσική βία.
Ποια είναι σχέση μεταξύ του εναλλακτικού τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης; Μέσα από ποια διεργασία η τοπική κοινωνία θα προσεγγίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη προστατεύοντας παράλληλα την άγρια ζωή; Παράγουμε πολιτισμό και πόσο τον συνδέουμε με τον τουρισμό; Για περισσότερο από μια δεκαπενταετία ο Δήμος Έδεσσας, με πρωτοπόρο όραμα και προσεκτικό σχεδιασμό έχει απαντήσει στα παραπάνω με έργα. Ο κ. Κυριάκος Ευαγγέλου, Υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Έδεσσας παραθέτει την εμπειρία του μέσα από βήματα - σταθμούς εναλλακτικής ανάπτυξης.
Οι Κεφαλάδες είναι Στρουθιόμορφα της οικογένειας των Laniidae. Η οικογένεια αποτελείται από 31 είδη κατανεμημένα σε τρία γένη. Το όνομα της οικογένειας (Lanius) έχει λατινική ρίζα και σημαίνει χασάπης για αυτό και σε αρκετές χώρες οι κεφαλάδες είναι γνωστά επίσης ως "πουλιά χασάπηδες" λόγω των συνηθειών διατροφής τους. Τα αφρικάνικα είδη είναι γνωστά ως fiscals, που προέρχονται από τον αφρικανολλανδικό όρο για το δήμιο, που είναι fiskaal.
Τον χειμώνα του 1964, λίγο πριν ολοκληρωθεί η αποξήρανση της λίμνης, καταμετρήθηκαν πάνω από 430.000 υδρόβια πουλιά, ενώ την άνοιξη φώλιαζαν Καλαμοκανάδες, Καπακλήδες, Χουλιαρόπαπιες, Θαλασσαετοί...

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr