en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Δεκέμβριος 2004
Οιωνός: Τεύχος 20
Σε τι διαφέρουν οι μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου από τα μεγαλύτερα νησιά; Τι το ιδιαίτερο έχουν, αυτά τα άγονα μέρη που εμφανίστηκαν με τον κατακλυσμό πού δημιούργησε τη Μεσόγειο πριν τρία με τέσσερα εκατομμύρια χρόνια;
Ο μεγαλύτερος γλάρος της Ελλάδας κι αυτός που μονοπωλεί τη δημοσιότητα ως ο τυπικός γλάρος του αρχιπελάγους που απεικονίζεται στις κάρτες και τις τουριστικές εικόνες.
Ο Αιγαιόγλαρος, σύμβολο των νησίδων, απειλείται περισσότερο από κάθε άλλο θαλασσοπούλι της Ελλάδας. Φωλιάζει σε μέρη που εύκολα φτάνει άνθρωπος ή ζώο και επίσης φωλιάζει σε περίοδο τουριστικής αιχμής, στις αρχές καλοκαιριού.
Οι βασικότερες απειλές για τον Αρτέμη είναι η ελάττωση φυσικής του τροφής λόγω της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο, η υποβάθμιση των ακατοίκητων νησίδων και τα παραγάδια
Ο Μύχος θυμίζει σε εμφάνιση τον Αρτέμη. Είναι ωστόσο μικρότερος, με λιγότερο αεροδυναμικό σχήμα, πολύ πιο σκούρος από πάνω και με πιο λεπτό και μαύρο ράμφος.
Ο Υδροβάτης, στο μέγεθος χελιδονιού, είναι ανάμεσα στα μικρότερα θαλασσοπούλια στον κόσμο.
Ο Θαλασσοκόρακας δεν ταυτίζεται με την κλασσική εικόνα των πουλιών της θάλασσας. Είναι μια προϊστορική μαύρη φιγούρα που κάθεται στα βράχια η κολυμπάει μισοβυθισμένος στο νερό ανίκανος για τα παιχνίδια με τον άνεμο και τα κύματα.
Ο Μαυροπετρίτης φωλιάζει κατά αποικίες στις μικρές νησίδες (ή και σε απότομες βραχώδεις ακτές) και κάθε πρωί ξεκινάει και ανοίγεται στο πέλαγος για να τραφεί και να φέρει τροφή στα μικρά.
Με τις δακτυλιώσεις οι ορνιθολόγοι προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις μεταναστευτικές οδούς και σταθμούς μετανάστευσης, τις εσωτερικές μετακινήσεις των πουλιών, το μέγεθος των πληθυσμών, την ηλικία, την αναπαραγωγική επιτυχία τους κι άλλ
Η τυπική μέρα μιας αποστολής , Ιούνιο μήνα, αρχίζει πάντα ξημερώματα, μόλις το πλοίο απ" τον Πειραιά φθάνει στο Λακκί της Λέρου.
Κώδικας Συμπεριφοράς στις μικρές νησίδες
Η πληροφορία ότι το Υπουργείο Γεωργίας είχε εκδώσει άδειες για την ουσιαστικά ανεξέλεγκτη συλλογή ζώων από την άγρια πανίδα της Ελλάδας προκάλεσε έκπληξη ανάμικτη με αγανάκτηση.
Με τρεις επίσημες και εγκεκριμένες άδειες το Υπουργείο Γεωργίας επέτρεψε τον Αύγουστo του 2002 σε εκτροφέα να συλλέξει από την επικράτεια σημαντικό αριθμό περίπου 90 σπάνιων ειδών ερπετών και αμφιβίων και 220 πουλιά
Τραγικές αποδεικνύονται τελικά οι συνέπειες της ολιγωρίας και αδιαφορίας της πολιτείας. Όπως θα έπρεπε άλλωστε να είναι αναμενόμενο, κρίση ξέσπασε στην λίμνη Κορώνεια και μάλιστα πάνω στην μεταναστευτική περίοδο.
Μήνυμα αισιοδοξίας είναι η παρουσία δύο σπάνιων και παγκοσμίων απειλούμενων ειδών στις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών στο νομό Φλωρίνης.
Παρόλη την αύξηση του Πελαργού σε πολλές χώρες, η κατάσταση του πληθυσμού του παραμένει κρίσιμη λόγω της συνεχούς καταστροφής των κατάλληλων βιότοπων.
Η πρόσφατη απογραφή ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε τα είκοσι τελευταία χρόνια και ουσιαστικά η μοναδική κατά την οποία καλύφθηκαν πλήρως οι αποικίες των ερωδιών σε όλη την Ελλάδα.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Απρίλιο του 2004 καθώς δεν έχει χαρακτηρίσει αρκετές περιοχές ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), βάση της οδηγίας 79/409 για την προστασία των άγριων πουλιών.
Εντυπωσιακά ξεκίνησε την λειτουργία του ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων τον περασμένο Απρίλιο.
Ολόκληρο το Αιγαίο σαρώνουν για άλλη μια φορά ορνιθολόγοι και εθελοντές στα πλαίσια της απογραφής και παρακολούθησης του μαυροπετρίτη ή αλλιώς βαρβάκι
Έξι μαυροπετρίτες απελευθερώθηκαν την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2004, στους πρόποδες του βουνού Αη-λιάς, στην κεντρική Νάξο
Με ψηφιακή μηχανή που με αντάπτορα προσάρμοσε στο νέο του τηλεσκόπιο Τσάις τράβηξε φωτογραφίες ζευγαριού Σπιζαετών ο Πασχάλης Δούγαλης
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην εκστρατεία της BirdLife International "Γεωργία για τη Ζωή", στέλνοτας μια ηλεκτρονική κάρτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα τελευταία χρόνια η κατασκευή της γέφυρας γέννησε το ερώτημα αν αυτή θα εμπόδιζε κάποια θαλασσοπούλια να διλεθουν από αυτό το στενό θλάσσιο πέρασμα
Έκδοση: Δήμος Ροδίων – Οργανισμός Περιβάλλοντος. Ρόδος 2002. 224 σελίδες Marco Masseti

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr