en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Γ.Υφαντής
GR113 Όρος Όχη και γύρω περιοχή
Αποστολή    Υπόμνημα 
Κριτήρια: A4ii, B1ii, B2, B3, C2, C6
Συντεταγμένες: 38o 3' B 24o 27' A (Χάρτης)
Υψόμετρο: 0-1398 μέτρα
Εμβαδόν: 180,000 στρ.

Εικόνες από την περιοχή
Περιγραφή της Περιοχής
Παράκτιο βουνό καλυμμένο με βοσκούμενους θαμνώνες και πολυάριθμες πηγές και ρέματα. Η κτηνοτροφία αποτελεί τη κύρια δραστηριότητα.

Ενδιαιτήματα: Τεχνητά τοπία (13%: Καλλιεργήσιμη γη, Πολυετείς καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες), Βραχώδεις περιοχές (6%: Εσωτερικοί απόκρημνοι βράχοι, Βραχώδεις στήλεςι και νησίδες, Σάρες (Λιθώνες) και ογκόλιθοι, Απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Δάση και δασικές εκτάσεις (21%: Αλλουβιακά (υδρόφιλα) και υδροχαρή δάση και θαμνώνες, Πλατύφυλλα φυλλοβόλα δάση, Πλατύφυλλα αείφυλλα δάση), Λιβάδια (5%: Υγρά ποολίβαδα, Στέπες και ξερά ασβεστούχα ποολίβαδα), Θαλάσσιες περιοχές (5%: Θαλάσσιοι όρμοι και παράκτιοι σχηματισμοί), Θαμνώνες (55%: Σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί, Θάμνοι), Υγρότοποι (5%: Βάλτοι, μεταβατικά τέλματα και πηγές, Ποτάμια και ρέματα, Παρυδάτια βλάστηση)

Χρήση γης: αγροτικές χρήσεις (75%), αλιεία/υδατοκαλλιέργειες (10%), δασοπονία (10%), τουρισμός/αναψυχή (5%)

Υπόμνημα
Καθεστώς προστασίας
Εθνικό: Κανένα
Διεθνές: Κανένα




Ορνιθοπανίδα
Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μεταναστευτικά. Είδη παγκοσμίου ενδιαφέροντος που δεν πληρούν κριτήρια ΣΠΠ: Larus audouinii (μη-αναπαραγόμενος επισκέπτης).

Είδος Εποχή Έτος Min Max Εκτίμηση Κριτήρια
Bubo bubo Μπούφος επιδημητικό 1989 5 - φτωχή B2, C6
Puffinus yelkouan Μύχος μη αναπαραγόμενος επισκέπτης 1996 - 900 καλή A4ii, B1ii, C2
Sitta neumayer Βραχοτσοπανάκος επιδημητικό 1996 200 - άγνωστη B3
Emberiza caesia Σκουρόβλαχος αναπαράγεται 1996 150 - άγνωστη B3, C2, C6
Υπόμνημα

Θέματα διατήρησης
Η επέκταση του οδικού δικτύου και η επερχόμενη ανάπτυξη του τουρισμού αποτελούν σημαντικές απειλές για την περιοχή. Άλλες απειλές είναι η ύπαρξη λατομείων στο δυτικό και βόρειο τμήμα της περιοχής, η εγκατάλειψη της γης, η υπερβόσκηση, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, και η σχεδιαζόμενη κατασκευή αιολικών πάρκων μέσα στη περιοχή. Τμήμα της περιοχής αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.

Απειλές: εγκατάλειψη/μείωση της διαχείρισης της γης (χαμηλή), αγροτική εντατικοποίηση (μέτρια), αποδασώσεις (για εμπόριο) (υψηλή), εξορυκτικές δραστηριότητες (μεταλλεία) (υψηλή), επιχωματώσεις (μέτρια), βόσκηση δασών (υψηλή), βιομηχανική αστική ανάπτυξη (υψηλή), ανάπτυξη σε υποδομές (υψηλή), εντατικοποιημένη διαχείριση δασών (υψηλή), τουρισμός/αναψυχή (μέτρια), μη αειφορική εκμετάλλευση (υψηλή)
Υπόμνημα


Πηγή Στοιχείων ΣΠΠΕ: Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας
Copyright © Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Πηγή χαρτών: Google

Για κάθε χρήση των δεδομένων των ΙΒΑ, είναι επιθυμητή η παρακάτω αναφορά στις ευχαριστίες και τη βιβλιογραφία: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (2019) Βάση Δεδομένων των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας. Διαθέσιμο από την ιστοσελίδα www.ornithologiki.gr/iba στις [ηµεροµηνία επίσκεψης-πρόσβασης].

 

IBA caretakers: Δίκτυο υπευθύνων παρακολούθησης

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Important Bird Areas
Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr