en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Οι δράσεις του προγράμματος

Στα πλαίσια του έργου θα διερευνηθούν τα παρακάτω αντικείμενα:
 

Ιζήματα & Ύδατα
Θα πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη καταγραφή και διαχρονική παρακολούθηση της κατανομής των ιζημάτων σε παράκτια και αβαθή ύδατα, η οποία θα δείξει τη γεωμορφολογική εξέλιξη και προοπτική της παράκτιας ζώνης. Επίσης θα διερευνηθεί η ποιότητα των ιζημάτων και των υδάτων λαμβάνοντας δείγματα τόσο κατά μήκος της κοίτης που ποταμού, όσο και στο εσωτερικό του Δέλτα. Τα δείγματα θα αναλυθούν για να προσδιοριστούν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά τους και τα επίπεδα ρύπανσής τους. Τα αποτελέσματα θα επεξεργαστούν στατιστικά και θα εξαχθούν συμπεράσματα και προτάσεις που θα συμβάλουν στην αειφορική διαχείριση της λεκάνης απορροής και του Δέλτα του Σπερχειού.

Διαχρονικές μεταβολές του τοπίου
Θα γίνει καταγραφή διαχρονικών μεταβολών με χρήση δορυφορικών δεδομένων- αεροφωτογραφιών της χρήσης/κάλυψης γης, των μεταβολών της ακτογραμμής και του ανάγλυφου, ενώ στη συνέχεια, θα γίνει και καταγραφή-αποτύπωση όλων των ανθρωπογενών πιέσεων, των περιβαλλοντικών προβλημάτων και κάθε άλλου σχετιζόμενου παράγοντα.

Κοινωνικό -Οικονομικές Πλευρές των Φυσικών Καταστροφών
Θα ερευνηθούν και θα αξιολογηθούν οι κοινωνικό-οικονομικές πλευρές των φυσικών καταστροφών με έμφαση στις επιδράσεις των πλημμυρών στις αγροτικές περιοχές. Η αξιολόγηση θα γίνει μέσω προσεγγίσεων καθοδηγούμενων από την προσφορά (supply–driven) και συγκεκριμένα μέσω της μεθόδου Benefit Transfer (BT).

Χλωρίδα
Θα γίνει αναγνώριση στο πεδίο και οριοθέτηση των τύπων οικοτόπων της ευρύτερης περιοχής του δέλτα του ποταμού Σπερχειού. Επίσης, προσδιορισμός της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων και προσδιορισμός των σημαντικότερων πιέσεων που δέχεται ο κάθε τύπος οικοτόπου. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον τύπο οικοτόπου 3170 (Μεσογειακά εποχιακά τέλματα) που είναι τύπος οικοτόπου προτεραιότητας του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43.

Χερσαία Πανίδα
Το έργο θα προχωρήσει σε καταγραφή και προσδιορισμό των σπάνιων, απειλούμενων, προστατευόμενων και άλλων ειδικής σημασίας ειδών πανίδας. Θα γίνει διερεύνηση των πιέσεων και των απειλών που δέχονται τα είδη όπως και χαρτογραφική αποτύπωση της εξάπλωσης των ειδών πανίδας.

Ορνιθοπανίδα
Το υποέργο μελέτης Ορνιθοπανίδας έχει ως  φορέα υλοποίησης την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στόχος του είναι η καταγραφή και μελέτη της ορνιθοπανίδας στην περιοχή SPA «Κάτω ρους και εκβολές Σπερχειού ποταμού» (GR2440005) και η εκτίμηση των μεταβολών της. Επίσης, θα γίνει συσχετισμός της εξάπλωσης των ειδών σε σχέση με τα ενδιαιτήματα της περιοχής και προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι διαχειριστικές πρακτικές σε αυτά επηρεάζουν την κατανομή και την αφθονία των ειδών. Τα αποτελέσματα των παραπάνω δράσεων θα αναλυθούν και θα γίνει αξιολόγηση τους χρησιμοποιώντας πολλαπλές χωρικές κλίμακες με σκοπό τη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης της εξάπλωσης των ειδών. Τέλος, θα παραχθούν χάρτες με τις δυνητικές εξαπλώσεις των ειδών ανά εποχή του έτους και θα προσδιοριστεί η καταλληλότητα των ενδιαιτημάτων από την κατανομή της αφθονίας των ειδών σε αυτά.

 

 

 

 

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr