en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Η ανθρώπινη παρουσία

Η παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή, αλλά και η αρμονική συμβίωση του με το υγρό στοιχείο, χρονολογείται ήδη αρκετές χιλιετίες, όπως μαρτυρούν ευρήματα πασσαλόπηκτου οικισμού στην περιοχή των πηγών Βρυττών, καθώς και άλλα των κλασσικών χρόνων στο λόφο Φιλοκάστρου.

Από τους αρχαίους χρόνους, η περιοχή ήταν συνδεδεμένη με την πόλη της Έδεσσας της οποίας αποτελούσε εξωτερικό σύνορο, αλλά και δίοδο διέλευσης προς τη Μακεδονική ενδοχώρα. Την περιοχή διέσχιζε η αρχαία Εγνατία Οδός, ενώ την ίδια διαδρομή χρησιμοποιούν σήμερα η Ε.Ο. Έδεσσας - Φλώρινας αλλά και η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Φλώρινας. Η τελευταία μάλιστα διέρχεται μέσα από τον υγρότοπο.

Από την αρχαιότητα μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, το νερό του ποταμού Εδεσσαίου χρησιμοποιούταν για να δώσει κίνηση σε νερόμυλους αλλά και στην πολύ σημαντική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας της Έδεσσας για την οποία η πόλη αποκαλούνταν "Μάντσεστερ της Ανατολής".

Οι τρεις οικισμοί της περιοχής, ο Άγρας, τα Βρυττά και το Νησί, προσανατολισμένοι παραδοσιακά στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, είχαν πάντοτε σχέση με το υγρό στοιχείο. Άλογα, αγελάδες και πρόβατα, βοσκούσαν στις λιβαδικές εκτάσεις μέσα και γύρω από τον υγρότοπο. Η αλιεία, ιδαίτερα αυτή της καραβίδας, έφερνε παλιότερα αξιόλογο εισόδημα στους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα όμως, με το πρόβλημα του ευτροφισμού έχει οδηγήσει σε μείωση των ψαριών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πια αλιευτικό ενδιαφέρον.

Σήμερα, οι κύριες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής είναι η καλλιέργεια της κερασιάς και η κτηνοτροφία με αποτέλεσμα να παράγονται ονομαστά προϊόντα και να δημιουργούνται γεωργικοί συνεταιρισμοί. Τα ονομαστά κεράσια "Βοδενών" ταξιδεύουν και επιλέγονται σε όλη την Ελλάδα, μιας και είναι ιδιαίτερα εύγευστα και αρωματικά. Δυστυχώς, σε κάποια σημεία, η καλλιέργεια της κερασιάς είναι εντατική, ενισχύοντας τον ευτροφισμό του υγροτόπου με τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνραι.

Σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ζωή έχει παίξει η δημιουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Άγρα ο οποίος απασχολεί δεκάδες κατοίκους. Μάλιστα, ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός αποτελεί τον πιο καθοριστικό για την κατάσταση του υγροτόπου παράγοντα, αφού ελέγχει άμεσα τη στάθμη του νερού, καθώς και την ποσότητα του που βγαίνει από τον υγρότοπο και επομένως επηρεάζει τη σημερινή διαμόρφωση των βιοτόπων του.

Ο οικοτουρισμός, η ευαισθητοποίηση - ενεργοποίηση του κοινού, αλλά και η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελούν πρόσφατες αλλά ανερχόμενες δραστηριότητες στην περιοχή, επιτρέποντας την αισιοδοξία για την αναζωογόνηση της αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με τον υγρότοπο.

Βρες τη δράση που σου ταιριάζει

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr