en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Αναφορές προγράμματος

Αναφορά προγράμματος 2012 (pdf, 3.80MB)

Προβολή στο issuu.com

Περίληψη

Το πρόγραμμα καταγραφής των πουλιών των υγρότοπων της Αττικής είναι μια προσπάθεια συστηματικής καταγραφής της ορνιθοπανίδας και συλλογής πληθυσμιακών στοιχείων για τα πουλιά των υγρότοπων της Αττικής. Μέσα από το πρόγραμμα στόχος είναι να καλυφθούν οι κυριότεροι υγρότοποι της Αττικής, ενώ το 2012 οι υγρότοποι που καλύφθηκαν ήταν 11. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στον κάθε υγρότοπο 6 επισκέψεις. Στο σύνολο των καταγραφών που πραγματοποιήθηκαν το 2012 καταγράφηκαν πάνω από 28.000 άτομα από 157 είδη πουλιών. Από τα είδη που παρατηρήθηκαν 38 περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά, ενώ 21 είδη έχουν χαρακτηριστεί στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (2009) ως Σχεδόν Απειλούμενα, Τρωτά ή Κινδυνεύοντα.

Οι υγρότοποι της Αττικής χρησιμοποιούνται από τα πουλιά ως καταφύγιο όλο το χρόνο και στις διάφορες φάσεις του ετήσιου κύκλου τους. Το χειμώνα πουλιά από βορειότερες περιοχές ξεχειμωνιάζουν στους μεγαλύτερους κυρίως υγρότοπους, το καλοκαίρι τα πουλιά που παραμένουν όλο τον χρόνο σε αυτούς και όσα μεταναστευτικά ολοκληρώσουν το ταξίδι τους από την Αφρική στους υγροτόπους της Αττικής αναπαράγονται, ενώ κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου άνοιξη και φθινόπωρο τα μεταναστευτικά πουλιά τους χρησιμοποιούν ως χώρους ξεκούρασης και ανεφοδιασμού. Ακόμα και οι μικρότεροι υγρότοποι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή καταφυγίου για πουλιά και ιδίως κατά τη μετανάστευση. Οι λιμνοθάλασσες της Αττικής φιλοξενούν τους μεγαλύτερους αριθμούς παρυδάτιων και καλοβατικών, ενώ η λίμνη Κουμουνδούρου φιλοξενεί τους μεγαλύτερους αριθμούς υδροβίων.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το 2012 ήταν η καταγραφή του μεγαλύτερου αριθμού Βαλτόπαπιων στο έλος Σχινιά από την αρχή του προγράμματος, με 95 άτομα τον Μάρτιο. Μια από τις σπάνιες καταγραφές στην Αττική είναι η παρατήρηση Θαλασσολιμόζας στη λιμνοθάλασσα της Σκάλας Ωρωπού, ενώ η Λαγγόνα, ένα είδους που σπάνια απαντάται στην Αττική, παρέμεινε στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι προγραμματισμένες συστηματικές επισκέψεις επιτρέπουν τη στατιστική επεξεργασία και παρουσίαση των στοιχείων και σύγκρισή τους σε βάθος χρόνου, ενώ οι περιστασιακές επισκέψεις παρουσιάζουν την ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία ειδών πουλιών, που απαντώνται στους υγρότοπους.

Στο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται με επιτυχία ηλεκτρονικά πρωτόκολλα, που σε συνδυασμό με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, αποτελούν ένα χρηστικό εργαλείο με δυνατότητες άμεσης ανάλυσης και επεξεργασίας των δεδομένων που συλλέγονται.

Η εθελοντική συμμετοχή παρατηρητών πουλιών (ορνιθοπαρατηρητών), οι οποίοι αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο καθένας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στη συλλογή πολύτιμων επιστημονικών στοιχείων και να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση και προστασία της φύσης.

 

Αναφορά προγράμματος 2011 (pdf, 4.00MB)

 Προβολή στο issuu.com

 

Αναφορά προγράμματος 2010 (pdf, 3.88MB)

Προβολή στο issuu.com

 

Αναφορά προγράμματος 2009 (pdf, 2.52MB)

 Προβολή στο issuu.com

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr