en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Χρήστος Τόσκος
Αναφορές του δικτύου

Αναφορά του Δικτύου Παρακολούθησης Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας: Η κατάσταση των ΣΠΠΕ (ΙΒΑs) 2011 (pdf, 5.5MB)

Προβολή στο issuu.com

Περίληψη

Στο πλαίσιο του δικτύου των Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (ΙΒΑ), κάθε χρόνο οι εθελοντές συλλέγουν στοιχεία για την κατάσταση της περιοχής που παρακολουθούν καθώς και στοιχεία για την ορνιθοπανίδα της. Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται στη Βάση Δεδομένων για τις ΙΒΑ και θα τροφοδοτήσουν στο μέλλον την παγκόσμια βάση που έχει δημιουργηθεί από την BirdLife International, ενώ μας παρέχουν μια καλή εικόνα για τις περιοχές αυτές. Για το 2011 οι αναφορές που συλλέχθηκαν ήταν 36 από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι περισσότερες περιοχές είναι υγρότοποι.

Τα στοιχεία, τα οποία συλλέγουν οι Υπεύθυνοι Παρακολούθησης αφορούν 3 βασικούς άξονες: την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή, τις πιέσεις τις οποίες δέχεται και τις δράσεις που πραγματοποιούνται προς την κατεύθυνση προστασίας και άμβλυνσης των πιέσεων αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η πλέον συχνά εμφανιζόμενη πίεση στις περιοχές οφείλεται στην ανθρώπινη παρουσία μέσω της οικιστικής ανάπτυξης, των δραστηριοτήτων αναψυχής και της όχλησης λόγω κυνηγιού και λαθροθηρίας. Σε αρκετές περιοχές η διαχείριση του νερού χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική απειλή.

Για τους περισσότερους υγροτόπους που παρακολουθούνται, απειλή είναι η απουσία σχεδίου διαχείρισης υδάτινων πόρων, που οδηγεί στην υπεράντληση από πολυάριθμες γεωτρήσεις στις περιοχές ή γύρω από αυτές, αλλά και την απευθείας απόληψη νερού από τους υγροτόπους, στερώντας τους από σημαντικές ποσότητες νερού, απαραίτητων για τις οικολογικές λειτουργίες τους.  Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ύπαρξη ή σχεδιαζόμενη κατασκευή φραγμάτων στα ανάντι ποταμών, που στερεί επιπλέον νερό από τους υγροτόπους. Για τις νησιωτικές περιοχές η κύρια απειλή που εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η εκτατική βόσκηση, καθώς μεγάλοι αριθμοί αιγοπροβάτων εκτρέφονται στα νησιά, υποβαθμίζοντας σταδιακά τους βιοτόπους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η βόσκηση σε νησίδες όπου αναπαράγονται θαλασσοπούλια προκαλεί σημαντική πίεση.

Η κατάσταση στις περιοχές έχει χαρακτηριστεί σύμφωνα με τους πληθυσμούς των ειδών χαρακτηρισμού, την έκταση των ενδιαιτημάτων στα οποία απαντώνται καθώς και την ποιότητά τους, ή λαμβάνοντας υπόψη μόνο ορισμένα από τα παραπάνω στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά 4 περιοχές βρίσκονται σε καλή κατάσταση, 10 σε μέτρια, ενώ 7 σε κακή και 2 σε πολύ κακή. Για 11 περιοχές δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για την εκτίμηση της κατάστασης.

Για την πλειοψηφία των περιοχών η προστασία τους χαρακτηρίζεται ως χαμηλή, μιας και ενώ όλες βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, στις περισσότερες δεν υλοποιούνται δράσεις διατήρησης και δεν έχει εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ).
 

Αναφορά του Δικτύου Παρακολούθησης Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας: Η κατάσταση των ΣΠΠΕ (ΙΒΑs) 2010 (pdf, 5.5MB)

Προβολή στο issuu.com 

Αναφορά του Δικτύου Παρακολούθησης Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας: Η κατάσταση των ΣΠΠΕ (ΙΒΑs) 2009 (pdf, 2.2MB)

Προβολή στο issuu.com

Αναφορά του Δικτύου Παρακολούθησης Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας: Η κατάσταση των ΣΠΠΕ (ΙΒΑs) 2008 (pdf, 1.2MB)

Αναφορά του Δικτύου Παρακολούθησης Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας για το 2007 (pdf, 1MB)

Αναφορά του Δικτύου Παρακολούθησης Σηµαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας: Η κατάσταση των ΣΠΠΕ (ΙΒΑs) 2006 (pdf, 1MB)

 

Γίνε caretakers

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Important Bird Areas
Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr