en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Η φύση

Γερακίνα (Κάντε κλικ για μεγαλύτερη εικόνα)
Ο υγρότοπος της Βραυρώνας εκτείνεται από τα όρια του ναού της Αρτέμιδος έως τη θαλάσσια ζώνη όπου και εκβάλλει ο Ερασίνος. Σε αυτό το τμήμα μάλιστα υπάρχει παρουσία νερού στο χείμαρρο όλο το χρόνο. Ανάμεσα στα είδη πανίδας που ζουν μέσα στα νερά του αξίζει να αναφερθεί το πολύ σπάνιο Αττικόψαρο, ένα μικρό ψάρι του γλυκού νερού με πολύ περιορισμένη εξάπλωση. Μαζί του μπορούμε να δούμε να κολυμπούν και Κουνουπόψαρα τα οποία έχει εισάγει ο άνθρωπος για τη καταπολέμηση των κουνουπιών, ενώ κοινές είναι οι Νεροχελώνες, οι Βάτραχοι, τα Νερόφιδα και τα Χέλια.

Αργυροτσικνιάς (Κάντε κλικ για μεγαλύτερη εικόνα)
Στους καλαμώνες που καλύπτουν τις όχθες του χειμάρρου φωλιάζουν Νερόκοτες και Νεροκοτσέλες, ενώ κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης βρίσκουν καταφύγιο ερωδιοί όπως ο Μικροτσικνιάς. Στα υγρά λιβάδια βρίσκουν τροφή απειλούμενα είδη όπως η Χαλκόκοτα, ενώ στις πυκνές λόχμες που αναπτύσσονται κατά σημεία, το Αηδόνι μας συντροφεύει με το ξακουστό τραγούδι του.

Νεροχελώνα (Κάντε κλικ για μεγαλύτερη εικόνα)
Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμυρίζουν από πουλιά την άνοιξη και το χειμώνα, ενώ τα δέντρα που στέκονται στις όχθες του χειμάρρου αποτελούν σημαντικούς σταθμούς ανάπαυσης για τα μεταναστευτικά πουλιά όπως το Τρυγόνι, ο Συκοφάγος και ο Κούκος. Οι λόφοι που περιβάλλουν τον υγρότοπο χρησιμοποιούνται από τα αρπακτικά πουλιά όπως η Αετογερακίνα και ο Φιδαετός ενώ, τέλος, η παράλια ζώνη παρέχει άφθονη τροφή σε γλάρους, γλαρόνια, ερωδιούς και Αλκυόνες.

 

 

Η ευεργετική επίδραση του Ερασίνου

Emberiza caesia (Κάντε κλικ για μεγαλύτερη εικόνα)
H ύπαρξη γλυκού νερού όλο το χρόνο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη πλούσια βιοποικιλότητα στη περιοχή. Χάρις στον Ερασίνο τα χωράφια μπορούν και αντέχουν τις δύσκολες μέρες του ξηρού Αττικού καλοκαιριού, ενώ και η οργιώδης βλάστηση που έχει αναπτυχθεί και παρέχει πλήθος θέσεων φωλιάσματος στα πουλιά οφείλει την ύπαρξή της σε αυτόν. Αυτή η μεγάλη ποικιλία σε είδη προσελκύει και σημαντικό αριθμό χερσαίων (αλεπού, κουνάβι, νυφίτσα) και ιπτάμενων θηρευτών (Ξεφτέρι, Πετρίτης, Αετογερακίνα, Φιδαετός κα). Τέλος, τα γλυκά νερά που χύνονται στη θάλασσα δημιουργούν ένα υφάλμυρο οικοσύστημα στο οποίο διαβιούν μεγάλοι αριθμοί ψαριών, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τροφή για ερωδιούς, Αλκυόνες και γλάρους.

 

 

 

Τα πουλιά της Βραυρώνας

Virtual Tour of Vravrona

Πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης του Υγροτόπου της Βραυρώνας

Συντελεστές του προγράμματος είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Δήμος Μαρκοπούλου.
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Athens International Airport
Δήμος Μαρκόπουλου
Natura 2000
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr