en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Καλούλη
Λιμνοθάλασσα

Η λιμνοθάλασσα Στη λιμνοθάλασσα το γλυκό νερό των ποταμών αναμειγνύεται με το αλμυρό νερό της θάλασσας δίνοντας ένα υφάλμυρο υδάτινο οικοσύστημα. Τα θρεπτικά συστατικά του ποταμού και της θάλασσας συγκεντρώνονται στο νερό κάνοντας τις λιμνοθάλασσες ένα από τα πιο παραγωγικά μέρη του πλανήτη. Η αλατότητα του νερού ποικίλει κατά τη διάρκεια του έτους, είναι χαμηλή τον χειμώνα λόγω των βροχοπτώσεων και υψηλή το καλοκαίρι όταν το νερό εξατμίζεται με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Χαρακτηριστικά είδη:

Ζωστέρα & ασπόνδυλα

Ασπόνδυλα Δισεκατομμύρια οργανισμοί εκμεταλλεύονται τις θρεπτικές ουσίες που φέρνει το νερό από τη θάλασσα και τα ποτάμια. Τα φυτά αποτελούν το πρώτο επίπεδο της τροφικής αλυσίδας.

Η Ζωστέρα είναι το πιο κοινό φυτό που απαντάται στη λιμνοθάλασσα. Επίσης, διάφορα ασπόνδυλα, κυρίως καβούρια, όστρακα και σκουλήκια υπάρχουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς.

Ζωστέρα

Όλοι αυτοί οι οργανισμοί είναι μια σημαντική πηγή τροφής για τα ψάρια και τα πουλιά.

Ψάρια

Το υφάλμυρο νερό της λιμνοθάλασσας, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, προσελκύει ένα μεγάλο αριθμό ψαριών.

Κέφαλος
Κέφαλος

Τα περισσότερα από αυτά γεννιούνται στη θάλασσα, εισέρχονται μέσα στη λιμνοθάλασσα μέχρι να μεγαλώσουν και φεύγουν πάλι για να αναπαραχθούν.

Τσιπούρα
Τσιπούρα

Τα ψάρια της λιμνοθάλασσας πάντα αποτελούσαν μια σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική κοινωνία. 16 είδη ψαριών ζουν στη λιμνοθάλασσα,μεταξύ αυτών τα Λαβράκια, οι Κέφαλοι, οι Τσιπούρες και τα Χέλια έχουν εμπορική αξία.

Λαυράκι
Λαυράκι

Ακόμα, τα ψάρια της λιμνοθάλασσας αποτελούν τροφή για ένα μεγάλο αριθμό ψαροφάγων πουλιών όπως οι ερωδιοί, οι κορμοράνοι και ο σπάνιος Ψαραετός.

Πουλιά

Φοινικόπτερο Phoenicopterus ruber Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και των μεταναστευτικών περιόδων χιλιάδες πουλιά σταματούν στον υγρότοπο για να τραφούν. Κάποια από αυτά μένουν μόνο για μερικές ώρες, ενώ άλλα ολόκληρο τον χειμώνα.

Φαλαρίδα Fulica atra

Οι φαλαρίδες έρχονται σε μεγάλους αριθμούς και τρέφονται κυρίως με υδρόβια βλαστηση.

Τα φοινικόπτερα τρέφονται με μικρά καρκινοειδή της λιμνοθάλασσας. Μέχρι σήμερα 265 είδη πουλιών έχουν θεαθεί στη λιμνοθάλασσα.

Αφρός κατά μήκος της ακτής

Ο αφρός που συγκεντρώνεται κατά μήκος της ακτής είναι ένα φυσικό φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα ρύπανσης.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε υγροτόπους πολύ πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά και μικροοργανισμούς.

Απεικόνιση του αφρού που συγκεντρώνεται κατά μήκος της ακτής

Ο αφρός είναι προϊόν της αποσύνθεσης φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν της λιμνοθάλασσας ο οποίος μεταφέρεται με τον αέρα κοντά στις όχθες.

Χαμαιλέων

Εθελοντική εργασία Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr