en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Καλούλη
Αμμοθίνες

ΑμμοθίνεςΟι αμμοθίνες είναι αποτέλεσμα της δράσης της θάλασσας και του ανέμου. Πρόκειται για ευαίσθητα και δυναμικά οικοσυστήματα που φιλοξενούν πληθώρα φυτών και ζώων. Οι οργανισμοί αυτοί είναι προσαρμοσμένοι να ζουν στο εχθρικό περιβάλλον των αμμοθινών που χαρακτηρίζεται από έλλειψη γλυκού νερού και υψηλές τιμές αλατοτητας του αέρα. Παράλληλα οι αμμοθίνες προστατεύουν το έδαφος στο εσωτερικό από την διαβρωτική δράση της θάλασσας

Οργανισμοί που ζουν στις αμμοθίνες:

Πρόδρομα φυτά

Γατάκι Lagurus ovatus

Τα πρόδρομα φυτά είναι τα πρώτα που αποικίζουν τις αμμοθίνες κοντά στη θάλασσα.

Τα φυτά αυτά έχουν προσαρμοστεί σ'αυτό το ξηρό, εχθρικό περιβάλλον αναπτύσσοντας ειδικά χαρακτηριστικά: μικρό μέγεθος, ανοιχτά χρώματα , ακανθώδη, σκληρά, τριχωτά φύλλα και ισχυρά ριζικά συστήματα

Αγκάθι της θάλασσας Eryngium maritimum
Αγκάθι της θάλασσας Eryngium maritimum

Αμμόφιλα

Μερικά μέτρα μακρύτερα από τη θάλασσα η Αμμόφιλα φυτρώνει στις αμμοθίνες. Τα φυτά αυτά είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση των νεώτερων αμμοθινων χάρη στο ισχυρό και εκτεταμένο ριζικό τους σύστημα.

Ammophila arenaria
Ammophila arenaria
Othantus maritimus
Othantus maritimus

Προετοιμάζουν έτσι το έδαφος για τον εποικισμό του από άλλα είδη όπως το Otanthus maritimus. Αυτό είναι ένα μικρό φυτό που καλύπτεται ολόκληρο από ένα πυκνό ασημένιο χνούδι. Το χνούδι αυτό το προστατεύει από τον δυνατό και ξηρό θαλασσινό αέρα και από τη ζέστη.

Κέδρος

Κέδρος Juniperus phoeniceaΑυτός ο αρωματικός αειθαλής θάμνος μεγαλώνει εκεί όπου οι αμμοθίνες έχουν σταθεροποιηθεί.

Είναι ένα σπάνιο είδος που συναντάται εδώ σε μεγάλους αριθμούς χάρη στις ιδανικές συνθήκες που επικρατούν στις παραλίες του Διβαριού και της Βοϊδοκοιλιάς. Οι κέδροι αναπτύσσονται πολύ αργά και μερικοί από τους μεγαλύτερους μπορεί να ξεπερνούν τα 500 χρόνια σε ηλικία.

Οι κέδροι είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στην υγρασία. Οι καρποί τους χρειάζονται δύο χρόνια για να ωριμάσουν. Χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και φαρμάκων.

Χαμαιλέων

ΧαμαιλέωνΟ Αφρικάνικος χαμαιλέοντας της Πύλου είναι μοναδικό είδος που δεν απαντάται πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Ένα συγγενικό του είδος ζει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η ικανότητα τους να αλλάζουν χρώμα τους επιτρέπει να κρύβονται στους θάμνους της παραλίας. Τα μάτια τους κινούνται ανεξάρτητα το ένα του άλλου πράγμα που τους επιτρέπει να εντοπίζουν έντομα στη βλάστηση και να τα πιάνουν με τη μακριά και κολλώδη γλώσσα τους.

Αναπαράγονται το καλοκαίρι και εναποθέτουν τα αυγά τους στην άμμο. Τα μικρά θα βγουν μετά από 11 μήνες επώασης και θα είναι τελείως αυτάρκη. Οι Χαμαιλέοντες φτάνουν τα 47 εκ. μήκος και έχουν πολύ σύντομη ζωή, 1-2 ετών το πολύ.

Χαμαιλέων

Εθελοντική εργασία Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr