en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Καλούλη
Τεχνητό κανάλι

Το τεχνητό κανάλι κατασκευάστηκε μαζί με το Αντλιοστάσιο στα τέλη της δεκαετίας του '50 για την αποξήρανση της λιμνοθάλασσας. Ωστόσο το σχέδιο εγκαταλείφθηκε και το κανάλι αποικίστηκε από φυτά και ζώα που αναπαράγονται σε γλυκό νερό. Το κανάλι γεμίζει με βρόχινο νερό τον χειμώνα και ξεραίνεται το καλοκαίρι.

Οργανισμοί που ζουν στο κανάλι:

Καλάμι το κοινό

Καλάμι το κοινό Αυτό το είδος καλαμιού συναντάται παντού όπου υπάρχει γλυκό νερό ακόμα και για σύντομες χρονικές περιόδους.

Μπορεί να σχηματίσει εκτεταμένους καλαμιώνες προσφέροντας καταφύγιο και τροφή σε πολλά ζώα: ψάρια,πουλιά,ερπετά και ασπόνδυλα. Το καλάμι αυτό δεν μπορεί να επεκταθεί στο κανάλι λόγω της περιορισμένης ποσότητας νερού.

Αρμυρίκια

Το αλμυρίκι είναι ένα είδος θάμνου που συναντάται σε υγρά μέρη και κυρίως σε παράκτιους υγροτόπους καθώς είναι ανθεκτικό σε υψηλές τιμές αλατότητας του εδάφους. Ωστόσο, εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης της αλατότητας στην λιμνοθάλασσα τα τελευταία 15 χρόνια, πολλά αλμυρίκια έχουν ξεραθεί.
 

Αρμυρίκια

Το φυτό αυτό έχει προσαρμοστεί στο θερμό και ξηρό Μεσογειακό κλίμα αναπτύσσοντας λεπτά και μικρά φύλλα και ελαττώνοντας έτσι τις απώλειες νερού.Στο παρελθόν τα κλαδιά του χρησιμοποιούνταν για σκούπες.

Αμφίβια

Από τα 5 είδη αμφιβίων που ζουν στη λιμνοθάλασσα ο δενδροβάτραχος και ο λιμνοβάτραχος είναι τα πιο κοινά.

Rana ridibunda
Rana ridibunda
Hyla arborea
Hyla arborea

Ο δενδροβάτραχος αφήνει τα δένδρα για το νερό μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Εκεί ζευγαρώνει και εναποθέτει τα αυγά του.

Ο λιμνοβάτραχος αντίθετα είναι κατεξοχήν υδρόβιο ζώο και ζει σε ομάδες. Και οι δύο χρησιμοποιούν τη μακριά και κολλώδη γλώσσα τους για να πιάνουν έντομα.

 

Νεροχελώνες

Οι βαλτοχελώνες συναντώνται συνήθως να λιάζονται στις όχθες του καναλιού. Αν αντιληφθούν ανθρώπινη παρουσία αμέσως βουτούν και εξαφανίζονται κάτω από τη βλάστηση.
 

Ποταμοχελώνα Mauremys caspica
Ποταμοχελώνα Mauremys caspica

Τρέφονται με μικρά ασπόνδυλα και γυρίνους που βρίσκουν στο νερό. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής εναποθέτουν δέκα περίπου αυγά στο έδαφος γύρω από το κανάλι.
 

Βαλτοχελώνα Emys orbicularis
Βαλτοχελώνα Emys orbicularis


Το κανάλι ξεραίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και οι χελώνες περνούν τον καιρό τους θαμμένες στη λάσπη ως το φθινόπωρο.

 

Χαμαιλέων

Εθελοντική εργασία Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr