en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
19 Μαϊου 2021
Το καταφύγιο των Όρνιων σε στενό κλοιό ανεμογεννητριών

Τα Ακαρνανικά Όρη φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία των Όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άγριες κορυφές και γκρεμοί του Τσέρεκα, του Μπούμιστου, του Περγαντή και της Βελούτσας αποτελούν πραγματικά ένα μοναδικό βασίλειο γι’ αυτά τα υπέροχα πουλιά, που ωστόσο σήμερα απειλείται και από την ανάπτυξη Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ). Παρά το γεγονός πως ο θάνατος από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες αποτελεί μία πολύ καλά τεκμηριωμένη και υψηλής σημαντικότητας απειλή για τους γύπες, όπως σημειώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για το Όρνιο, τον Μαυρόγυπα και τον Γυπαετό, οι διαδικασίες αδειοδότησης όλο και περισσότερων νέων ΑΣΠΗΕ σε κρίσιμες για τους γύπες περιοχές, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Θράκη και τα Άγραφα συνεχίζονται χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα από τη Διοίκηση.

Στα Ακαρνανικά Όρη, που αποτελούν Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ), πέρα από τις ήδη 12 παράτυπα αδειοδοτημένες (χωρίς την υποβολή Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και την εφαρμογή εξειδικευμένων περιβαλλοντικών όρων) ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στην κορυφή Περγαντή, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η αδειοδότηση 14 ανεμογεννητριών (2 ΑΣΠΗΕ) στο όρος Βελούτσα, πάνω από τον Αστακό. Όπως αναγνωρίζουν και οι ίδιες οι ΜΠΕ του έργου, η περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τροφοληψία των Όρνιων (όπως και άλλων αρπακτικών) και η παρουσία τους στην περιοχή είναι συχνή. Παρ’ όλα αυτά, στις ΜΠΕ δεν παρατίθεται ούτε καν αποτύπωση των κινήσεων των Όρνιων σε σχέση με τη θέση των α/γ και στην εκτίμηση των επιπτώσεων δεν γίνεται χρήση των δεδομένων πεδίου, αλλά επιχειρείται μία «μπακαλίστικη» αναγωγή με βάση βιβλιογραφικά δεδομένα! Φυσικά για την υποχρέωση εκτίμησης των σωρευτικών επιπτώσεων από τις περίπου 110 ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα Ακαρνανικά Όρη ούτε λόγος...

Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται αναλυτικά στον τεκμηριωμένο σχολιασμό που κατέθεσε η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία για τα δύο έργα στη δημόσια διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) μέχρι τις 25/5 (δείτε εδώ & εδώ).

Την ίδια ώρα, αιτήσεις για πολλούς «μικρούς ΑΣΠΗΕ» (sic), κάτω από 10 MW και άρα κατατασσόμενους στην κατηγορία Β, σύμφωνα με τη διαβόητη απόφαση Χατζηδάκη, «ξεφυτρώνουν» μέσα και γύρω από τη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά των Ακαρνανικών, και μάλιστα χωρίς την υποβολή Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), όπως είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία για όλους τους ΑΣΠΗΕ Α και Β κατηγορίας σε ΣΠΠ.

Το μέλλον των Όρνιων εάν συνεχιστεί αυτή η μαζική αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ το δείχνουν οι εξελίξεις στην Ισπανία, οι οποίες κλείνουν τα στόματα όσων μιλούν για «κινδυνολογία», μιας και τα νούμερα είναι απλά σοκαριστικά. Ένα και μόνο αιολικό στη Navarre σκοτώνει 1 γύπα ανά 3 ημέρες (!) στους μόλις 8 μήνες της λειτουργίας του και οι εκεί περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την άμεση παύση της λειτουργίας του. Παράλληλα, από τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί και δημοσιευτεί τα τελευταία 20 χρόνια, υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 γύπες έχουν σκοτωθεί από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες, ενώ μόνο για τα Όρνια οι ετήσιες απώλειες φτάνουν τα 700 πουλιά, με αυξανόμενο ρυθμό!

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, ως συντονιστής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τρία είδη γυπών μέσω του Προγράμματος LIFE IP-4 NATURA, παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και παρεμβαίνει σχετικά στις υπηρεσίες, ωστόσο απαιτείται κεντρική και συνολική παρέμβαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον ΟΦΥΠΕΚΑ για να σταματήσουν επιζήμιες αδειοδοτήσεις στις κρίσιμες περιοχές για τους γύπες. Την ίδια στιγμή αναδεικνύεται διαρκώς η ανάγκη επίσπευσης της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ -με γνώμονα, βέβαια, την ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας- το οποίο έχει σημειώσει δραματική καθυστέρηση, σε αντίθεση με την επίσπευση και απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΣΠΗΕ.

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr