en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
7 Δεκεμβρίου 2020
Πρώτη συνάντηση εργασίας του Προγράμματος LIFE «BalkanDetox»

Παρόλο που οι συνεργαζόμενοι και εμπλεκόμενοι φορείς στο Πρόγραμμα LIFE «BalkanDetox» δεν είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν από κοντά εξαιτίας  των περιορισμών του COVID-19, η πρώτη συνάντηση του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με επιτυχία και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ υπήρχαν αρκετές δεσμεύσεις από όλους τους εμπλεκόμενους!

 

Επισκόπηση της συνάντησης

Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Προγράμματος LIFE «BalkanDetox», με τη συμμετοχή των εννέα εταίρων του Προγράμματος και άλλων εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και σε άλλες γωνιές του κόσμου, με σκοπό να συζητηθεί το εύρος του Προγράμματος, οι στόχοι, το χρονοδιάγραμμα και άλλα σχετικά θέματα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για τη σύσταση των επίσημων ομάδων εργασίας σε καθεμία από τις εμπλεκόμενες χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση θεσμικής συνεργασίας και υποστήριξης για την καταπολέμηση του πολύ σοβαρού προβλήματος της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, καθώς οι ΜΚΟ δεν μπορούν να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα μόνες τους.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συνολικά περισσότεροι από 110 συμμετέχοντες, όμως καθώς υπήρχε εναλλαγή συμμετεχόντων ανάλογα με τις συνεδρίες, ο μέγιστος αριθμός ήταν 80. Σε συνολικά επίπεδο η συνάντηση ήταν επιτυχής, έγιναν νέες διασυνδέσεις, ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την καταπολέμηση της πιο σοβαρής απειλής για τους γύπες στην περιοχή: την παράνομη δηλητηρίαση της άγριας ζωής!

 

Προγραμματισμένες δράσεις για το 2021

Η συνάντηση εργασίας έθεσε τα θεμέλια για ένα επιτυχημένο Πρόγραμμα. Όμως ποιες είναι οι επόμενες δράσεις του Προγράμματος LIFE «BalkanDetox»; Η ομάδα του Προγράμματος έχει πολλά φιλόδοξα σχέδια για το 2021, αν και αυτά αναγκαστικά αναπροσαρμόζονται συνεχώς και τροποποιούνται εξαιτίας της πανδημίας.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις για το επόμενο έτος είναι οι συναντήσεις με αρμόδια ιδρύματα στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Ελλάδα, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη Σερβία, με σκοπό να ξεκινήσει η ανάπτυξη εθνικών τυποποιημένων επιχειρησιακών πρωτοκόλλων για τη διερεύνηση των περιστατικών δηλητηρίασης.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις σχετικά με την ανάπτυξη και την έγκριση των Εθνικών Οδικών Χαρτών Καταπολέμησης της Δηλητηρίασης και τη διερεύνηση του εύρους της κατάχρησης και της προέλευσης των νόμιμων και παράνομων τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση της άγριας ζωής. Οι εταίροι του Προγράμματος θα διοργανώσουν ειδικά προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια σε τοπικές κοινότητες, όπου η δηλητηρίαση της άγριας ζωής παραμένει κρίσιμο ζήτημα, για την αντιμετώπιση των κινήτρων πίσω από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων σε κάθε χώρα του Προγράμματος και επίσης θα προωθήσουν τη χρήση προληπτικών μέτρων που είναι ασφαλή για τα ζώα και το περιβάλλον.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι την επόμενη άνοιξη προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην Ισπανία η πρώτη εκπαίδευση της Ακαδημίας Εγκλήματος Άγριας Ζωής, η οποία θα στελεχώνεται με προσωπικό από ΜΚΟ και από κυβερνητικές αρχές από τα Βαλκάνια. Η εκπαίδευση στοχεύει στην ενίσχυση των θεσμικών ικανοτήτων και της αποτελεσματικότητας της δίωξης για την καλύτερη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης μέσω της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών, όπως αυτές προκύπτουν από την εμπειρία της Ισπανίας.

Μείνετε συντονισμένοι ακολουθώντας τη σελίδα του Προγράμματος LIFE «BalkanDetox» στο Facebook!

 


Το Πρόγραμμα LIFE «BalkanDetox» αποτελεί μια πενταετή προσπάθεια που θα υλοποιηθεί στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη Σερβία. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος για τη Διατήρηση των Γυπών (VCF), των Ιδρυμάτων MAVA και Euronatur, ενώ μέρος των δράσεων χρηματοδοτείται από τα Ιδρύματα Whitley Fund for Nature και Environmental Protection and Energy Efficiency Fund.

Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για τη Διατήρηση των Γυπών (VCF), ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία (HOS), η Αλβανική Ορνιθολογική Εταιρεία (AOS), η Οργάνωση για την Προστασία και Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος της Αλβανίας (PPNEA), η Οργάνωση BIOM (BirdLife Κροατίας), η Εταιρεία Προστασίας και  Μελέτης Πουλιών της Σερβίας (Bird Protection and Study Society of Serbia), το ίδρυμα Fund for Wild Flora and Fauna (Βουλγαρία), η περιβαλλοντική οργάνωση Macedonian Ecological Society (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και η Ορνιθολογική Εταιρεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης «Naše ptice».

Το Πρόγραμμα βασίζεται στην εμπειρία βέλτιστων πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί ήδη στην Ισπανία και υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας και του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης της Ισπανίας.

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr