en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
29 Σεπτεμβρίου 2020
Αμέλεια ή καλοσχεδιασμένη μεθόδευση;
Η ΡΑΕ εγκαινιάζει τη «σαλαμοποίηση» των έργων ΑΠΕ για την παράκαμψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

 

 

Πριν λίγες εβδομάδες η Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε απόφαση (Βεβαίωση Παραγωγού) για την εταιρεία «ABO Wind Aktiengesellschaft» για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 5,0 MW  στη θέση «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» στον ορεινό όγκο του Λάκμου, στα όρια του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Αυτή η Βεβαίωση Παραγωγού αντικαθιστά την Άδεια Παραγωγής που είχε λάβει παλιότερα η εταιρεία για ΑΣΠΗΕ ισχύος 21,35 MW.

Αν τα παραπάνω δεν σας λένε τίποτα, διαβάστε τα ακόλουθα:

Πρώτον, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου ΑΣΠΗΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό αξιολόγηση από τις υπηρεσίες της Διοίκησης! Με λίγα λόγια, η ΡΑΕ εγκρίνει την τροποποίηση ενός έργου, το οποίο την ίδια στιγμή αξιολογείται από άλλες υπηρεσίες της Διοίκησης, και μάλιστα έχει ήδη λάβει ήδη αρνητική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και το Δασαρχείο Ιωαννίνων! Άραγε δεν συνεννοούνται οι υπηρεσίες μεταξύ τους ή δεν καταλαβαίνει η ΡΑΕ πως αποτελεί κραυγαλέα παρατυπία να αλλάζει το σχεδιασμό ενός έργου τη στιγμή που αξιολογούνται οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον;

 

 

Εικόνα: Στην υπό αξιολόγηση ΜΠΕ 4 ΑΣΠΗΕ στον Λάκμο, ο ΑΣΠΗΕ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» σχεδιάζεται να έχει 7 α/γ των 3 MW και συνολική ισχύ 21,35 MW

 

Δεύτερον, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς από τον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ, η άδεια παραγωγής για τον ΑΣΠΗΕ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» 21,35 MW έχει πλέον «σπάσει» σε δύο τμήματα: σε έναν ΑΣΠΗΕ εγκατεστημένης ισχύος 5 MW και  μέγιστης  ισχύος  παραγωγής 3 MW, που έλαβε ήδη Βεβαίωση Παραγωγού, και έναν φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 9,994600 (!) MW, η αίτηση για τον οποίο βρίσκεται σε αξιολόγηση. Όλως τυχαίως, μέσα στον Αύγουστο ο Υπουργός Περιβάλλοντος εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία τα έργα ΑΠΕ κάτω από 10 MW κατατάσσονται –χωρίς σχετική τεκμηρίωση– στις δραστηριότητες κατηγορίας Β, για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ΜΠΕ! Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό, λοιπόν, για να «σαλαμοποιηθούν» όλα τα έργα Αιολικών σε υποέργα κάτω των 10 MW και να παρακαμφθεί η υποχρέωση εκπόνησης ΜΠΕ: το ΥΠΕΝ έστρωσε τον δρόμο και οι εταιρείες έχουν πιάσει ήδη το νόημα.

 

Εικόνα: Ενώ η ΜΠΕ του έργου βρίσκεται ακόμα υπό αξιολόγηση, το έργο «σπάει» εκ θαύματος σε δύο υποέργα κάτω των 10 MW (το ένα μάλιστα με ισχύ 9,99 MW!) για να παρακαμφθεί η υποχρέωση υποβολής ΜΠΕ!

 

Με κοινή επιστολή τους προς τη ΡΑΕ, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Ασπροποτάμου, το Δίκτυο Πολιτών και Φορέων για την Προστασία των Αγράφων και οι Ορειβατικοί Σύλλογοι (ΕΟΣ) Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση ανάκληση της απόφασης της ΡΑΕ και τη μη τροποποίηση της αρχικής άδειας παραγωγής του ΑΣΠΗΕ «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΚΟΡΦΟΥΛΑ» πριν την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του έργου.

Για την εξόφθαλμη μεθόδευση παράκαμψης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με το σπάσιμο σε έργα κάτω των 10 MW, θα επανέλθουμε…

 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr