en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
24 Ιανουαρίου 2020
Πρόσκληση σε Ημερίδα – Διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους γύπες στο Μεσολόγγι

 

Η Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες  σε ενημερωτική Ημερίδα – διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τρία απειλούμενα είδη γυπών, το Όρνιο, τον Μαυρόγυπα και τον Γυπαετό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου και ώρες 9:30-14:30 στο Μεσολόγγι, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο (Τέρμα Βλαχόπουλου).

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

09:30 – 10:00  Προσέλευση
10:00 – 10:20 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
10:20 – 10:40 Το Πρόγραμμα LIFE-IP 4 NATURA Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  
10:40 - 11:00 Δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων για το Όρνιο στις περιοχές αρμοδιότητάς του Γιάννης Κασβίκης, Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων
11:00 – 11:30 Η κατάρρευση των πληθυσμών του Όρνιου, του Μαυρόγυπα και του Γυπαετού στην Ελλάδα: παρούσα κατάσταση και απειλές Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
11:30 – 12:00 Διάλειμμα – Καφές
12:00 – 12.30 Σχέδιο Δράσης για το Όρνιο, τον Μαυρόγυπα και τον Γυπαετό: παρουσίαση των προβλεπόμενων μέτρων για τη βελτίωση της πληθυσμιακής τους κατάστασης στην Ελλάδα Αποστόλης Καλτσής, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
12:30 – 15:00 Παρεμβάσεις φορέων - Ερωτήσεις και σχολιασμός

 

Το Σχέδιο Δράσης για τα τρία απειλούμενα είδη γυπών προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία και περιγράφει ένα σύνολο δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της πληθυσμιακής κατάστασης των ειδών αυτών.
Οι επιμέρους δράσεις του Σχεδίου σχετίζονται με διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία, διαχείριση περιβάλλοντος, παραγωγή και μεταφορά ενέργειας, θήρα, τουρισμός και δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής, εκπαίδευση κ.ο.κ. Για τον λόγο αυτόν είναι καλεσμένοι στην Ημερίδα διαβούλευσης του Σχεδίου Δράσης όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς (δημόσιοι και ιδιωτικοί), καθώς και οικονομικές και κοινωνικές ομάδες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση των πληθυσμών των γυπών, ώστε να ενημερωθούν για τις ενέργειες που προβλέπονται, καθώς και να έχουν τη δυνατότητα σχολιασμού.

 

 

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία από τις μόλις τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα όπου έχουν απομείνει Όρνια -ένα από τα τέσσερα είδη γύπα της χώρας- και φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πληθυσμό του είδους, μετά από αυτόν της Κρήτης.

Οι γύπες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα, αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους έχει υποστεί δραματική μείωση και όλα τα είδη γύπα της χώρας είναι απειλούμενα με εξαφάνιση.

Η Ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα» (2018-2025), με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πράσινο Ταμείο και ίδιους πόρους των εταίρων του Προγράμματος.

 


 

 

Το Πρόγραμμα LIFE-IP 4 NATURA (2018-2025) https://edozoume.gr/ αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο έργο LIFE που εγκρίνεται για την Ελλάδα και είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της ελληνικής φύσης. Στόχος του είναι η ουσιαστική ενίσχυση της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα, με τρόπο που να διασφαλίζει ταυτόχρονα τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό, για πρώτη φορά ενσωματώνονται συνεκτικά, σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, δράσεις οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος των παραμέτρων που σχετίζονται με την προστασία της φύσης: πολιτική, οικονομία, κοινωνία, επιστημονική γνώση. Στο πλαίσιο του LIFE-IP 4 NATURA δέκα εταίροι, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια «ασπίδα» για την ελληνική φύση, σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Επικοινωνίας | Τηλ.: 210 8228704 | rtrigou@ornithologiki.gr

 

 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr