|
|
Διεθνής συνάντηση για την παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών
Το νομικό πλαίσιο και η εφαρμογή του
Μανόλια Βουγιούκαλου και Βασίλης Παπαδόπουλος από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διεθνής Συνάντηση Εργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης, παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών, που διοργάνωσε η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE Ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών, είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση και την αξιολόγηση του νομικού πλαισίου ποινικής αντιμετώπισης των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων. Το πρόβλημα είναι έντονο στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει αναγνωρίσει ως «μαύρα σημεία», στα οποία σημειώνεται μεγάλη παραβατικότητα, τα Ιόνια νησιά, όπου ασκείται ανοιξιάτικη λαθροθηρία με κύριο θύμα το Τρυγόνι, και την Αττική, όπου ασκείται έντονη παράνομη δραστηριότητα παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών σε υπαίθριες αγορές. Η συνάντηση απευθύνθηκε σε εκπροσώπους αρμόδιων αρχών και ενδιαφερόμενων φορέων, με στόχο τόσο την εστίαση στο μέγεθος του προβλήματος της παράνομης θανάτωσης, παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών όσο και τη διαμόρφωση προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, μέσω της καλύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας.
Guy Shorrock από τη Βρετανική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών (αριστερά) Μερικοί από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση εργασίας.(δεξιά) . • Ο Φώτης Παπούλιας και ο Joseph van der Stegen, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι ανέλυσαν τη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την εφαρμογή των όρων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Άγρια Πουλιά (2009/147/EC). Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χαράλαμπος Βερβέρης, από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, ακολούθησε διάλογος, όπου συζητήθηκαν εμπειρίες, προβληματισμοί, προκλήσεις, δυσκολίες και προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης θανάτωσης, παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών, μέσω της καλύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας.
Συνοπτικός χάρτης για την παράνομη θανάτωση, παγίδευση και εμπορία άγριων πουλιών στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα LIFE «Ευαισθητοποίηση και Ανάπτυξη Ικανοτήτων ενάντια στο Έγκλημα κατά των Άγριων Πουλιών στις χώρες προτεραιότητας κατά μήκος των μεταναστατευτικών διαδρομών» (LIFE17 GIE/NL/000599) υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος MAVA. Η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος είναι 3,5 χρόνια (1η Σεπτεμβρίου 2018 - 28 Φεβρουαρίου 2022) και υποστηρίζεται από μια συμμαχία εθνικών εταίρων της BirdLife International από Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, ενώ συντονίζεται από τη BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Προγράμματος: https://flightforsurvival.org/life-against-bird-crimes-gr/.
Για περισσότερες πληροφορίες: |
|
Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική ΕταιρείαΘεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr |