en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
11 Οκτωβρίου 2017
Εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη
8-10 Δεκεμβρίου 2017

Την καθιερωμένη μας εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη - διεθνή προορισμό για όλους τους παρατηρητές πουλιών και τους φωτογράφους άγριας φύσης - οργανώνουμε και αυτόν τον Δεκέμβριο για  μέλη, εθελοντές, φοιτητές σχετικών σχολών και τους φίλους της παρατήρησης και φωτογράφησης. Αυτή τη φορά θα γνωρίσουμε τις λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη και η περιήγησή μας θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η βαρκάδα στην Κερκίνη και το περπάτημα στα αναχώματα θα μας δώσουν ατέλειωτες ευκαιρίες να δούμε και να φωτογραφήσουμε πολλά είδη πουλιών. Ένας ειδικός σκοπός μας ωστόσο είναι να ενημερωθούμε για τις δράσεις προστασίας της Νανόχηνας και να την παρατηρήσουμε σε αβαθείς περιοχές.

Στην Ελλάδα ξεχειμωνιάζει σχεδόν ολόκληρος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός της Νανόχηνας και παραμένει στην Κερκίνη από τον Οκτώβριο μέχρι περίπου τα μέσα Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια οι Νανόχηνες περνούν τον υπόλοιπο χειμώνα στο Δέλτα Έβρου, όπου μένουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου (περισσότερα δείτε στα: Πρόγραμμα LIFE+ για τη νανόχηναSafeguarding the Lesser White-fronted Goose).

Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932  με την κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα και βαθμιαία εξελίχθηκε σε έναν από τους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μας. Προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar από το 1971 ενώ η ευρύτερη περιοχή αποτελεί Εθνικό Πάρκο από το 2006. Στη λίμνη  και στις γύρω ορεινές περιοχές (όρη Μπέλλες, Κρούσσια και Μαυροβούνι) έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 312 είδη πουλιών. Από αυτά 137 είδη φωλιάζουν, 134 είδη διαχειμάζουν ενώ 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό για ανάπαυση κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης. Αναμένεται να παρατηρήσουμε και να φωτογραφήσουμε κυρίως τα είδη που διαχειμάζουν στη λίμνη όπως Αργυροπελεκάνοι, Φοινικόπτερα, Χουλιαρομύτες,  Αβοκέτες, Καλημάνες, αρπακτικά όπως Στικταετός, Καλαμόκιρκος, Θαλασσαετός, και επίσης  χήνες, κύκνοι και σχεδόν όλα τα είδη παπιών (λίστα με τα πουλιά που ενδεχομένως καταγράψουμε θα λάβουν όλοι οι συμμετέχοντες).

Για την Κερκίνη δείτε περισσότερα στη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης. Επίσης η Κερκίνη αποτελεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά με κωδικό ΙΒΑ GR020.
 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
 

Η εκδρομή μας ξεκινάει με αναχώρηση το πρωί την Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου με λεωφορείο από Αθήνα. Ενδιαφερόμενοι από άλλες περιοχές και τη Θεσσαλονίκη θα μπορούν να επιβιβαστούν (και να αποβιβαστούν) στην εθνική οδό με βάση ιδιαίτερες συνεννοήσεις. Την πρώτη μέρα θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε από τη λίμνη Δοϊράνη και να κάνουμε στάση για ενημέρωση και παραλίμνια παρατήρηση: θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε Λαγγόνες, ερωδιούς, βουτηχτάρια και διάφορα είδη πάπιας. Στα Άνω Πορόϊα θα γευματίσουμε μέσα στο δάσος, σε ταβέρνα η οποία σερβίρει φρέσκια πέστροφα από δική της καλλιέργεια.
Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για το χωριό Κερκίνη, στις όχθες της λίμνης, όπου θα φιλοξενηθούμε και τα δύο βράδια στους ξενώνες «Οικοπεριηγητής» και «Αρχοντικό». Πρωινό θα παίρνουμε όλοι μαζί στον «Οικοπεριηγητή» -με το πλούσιο πρωινό του να είναι πιστοποιημένο και βραβευμένο ως ελληνικό πρωινό.

Η δεύτερη ημέρα περιλαμβάνει βαρκάδα στη λίμνη και παρατήρηση στη δυτική όχθη στο Μανδράκι και στο Ανατολικό Ανάχωμα, όπου εκβάλλει ο Στρυμόνας. Περπατάμε σε χωματόδρομους και έχουμε πολλές δυνατότητες να φωτογραφήσουμε κύκνους, πάπιες (Ψαλλίδα, Κιρκίρι, ίσως Φερεντίνι κ.ά.) αρπακτικά (όπως Στικταετός), δρυοκολάπτες και μικρόπουλα. Κατόπιν μπορούμε να ξεκουραστούμε στο καφέ στον ιστορικό Σιδ. Σταθμό της Βυρώνειας ή εναλλακτικά να συνεχίσουμε την παρατήρηση στη γέφυρα του Στρυμόνα και στο παραποτάμιο δάσος. Ακολουθεί η επίσκεψη στο Σιδηρόκαστρο ή στα θερμά λουτρά του. Η καλύτερη ανταμοιβή μας για την κούραση της ημέρας θα είναι η – προαιρετική βεβαίως - επίσκεψη στα Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου, που αποτελεί  για τους περισσότερους και την πιο ελκυστική εμπειρία της εκδρομής.

Η τρίτη ημέρα θα ξεκινήσει με παρατήρηση δασικών ειδών στις υπώρειες του Μπέλλες γύρω από τον ταμιευτήρα του Ακριτοχωρίου. Κατόπιν θα ακολουθήσουμε τη δυτική - νοτιοδυτική πλευρά της Κερκίνης κατεβαίνοντας προς το φράγμα στον Λιθότοπο. Θα έχουμε από τη μία πλευρά το όρος Κρούσσια και το Μαυροβούνι και από την άλλη την όχθη της λίμνης, με σημεία που συγκεντρώνουν σημαντικούς αριθμούς και είδη πουλιών. Στον Λιθότοπο θα περπατήσουμε για παρατήρηση στο φράγμα, θα φωτογραφήσουμε  πελεκάνους και κορμοράνους και θα απολαύσουμε έναν ωραίο καφέ με θέα τη λίμνη!

Στην επιστροφή περνάμε από τον κεντρικό δρόμο Προμαχώνα Σερρών – Θεσσαλονίκης αποβιβάζουμε με στάσεις στην εθνική οδό και από εκεί παίρνουμε την εθνική για Αθήνα. Στη διάρκεια της επιστροφής ανταλλάσσουμε τις εμπειρίες μας για τα είδη που παρατηρήσαμε και τα τσεκάρουμε στο φύλλο καταγραφής για να έχουμε την πλήρη λίστα των πουλιών στις περιοχές που επισκεφθήκαμε.

Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε περισσότερα, να συνδυάσετε την αναψυχή με μοναδικές εμπειρίες στο πεδίο και να γνωρίσετε καλύτερα την Κερκίνη, έναν από τους πλουσιότερους υγροτόπους της χώρας μας, δεν έχετε παρά να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και το χάρτη και να συμπληρώσετε τη Δήλωση Συμμετοχής.  Μόλις δηλώσετε το ενδιαφέρον σας θα λάβετε αναλυτικότερες πληροφορίες και τα κόστη. Η ιδιότητα του μέλους είναι υποχρεωτική υπάρχουν όμως ειδικές τιμές για φοιτητές και οικογένειες!
 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τoν Σπύρο Ψύχα  στο τηλ. 210 8228704 εσωτ.106, στο κινητό 6974510976 είτε μέσω e-mail: spsychas@ornithologiki.gr

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr