en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
10 Οκτωβρίου 2017
Διήμερη εκδρομή Φθινοπωρινός Πάρνωνας
17-19 Νοεμβρίου 2017

Μια μοναδική εκδρομή στον Πάρνωνα προσφέρει η Ορνιθολογική  στο διήμερο 18-19/11 με αναχώρηση το απόγευμα της Παρασκευής 17/11. Πρόκειται για μια εκδρομή στην Κυνουρία (ανατολική Αρκαδία), που δεν έχει ξαναγίνει και που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές του όρους Πάρνωνα και στον υγρότοπο του Μουστού.

Η εκδρομή απευθύνεται σε μέλη, φοιτητές συναφών σχολών και στους φίλους της παρατήρησης και φωτογράφισης πουλιών. Λόγω της φύσης της εκδρομής υπάρχουν και πεζοπορίες σε βατούς δρόμους, μονοπάτια στο δάσος ή καλντερίμια και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σχετικά. Ωστόσο, παράλληλα με τις περιπατητικές διαδρομές το πρόγραμμα προβλέπει και εναλλακτικές δραστηριότητες.

Η διαμονή (δύο διανυκτερεύσεις) θα γίνει στο Λεωνίδιο σε δύο εξαιρετικά ξενοδοχεία – αποκατεστημένα λιθόκτιστα αρχοντικά του 19ου αιώνα, στο Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη  και στο Αρχοντικό Χιώτη.

Ο βασικός λόγος να συμμετέχουμε στην εκδρομή είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις κορυφές, τα οροπέδια, τις ορθοπλαγιές και τα φαράγγια του Πάρνωνα, που αποτελούν έναν απέραντο βιότοπο με περισσότερα από 1000 φυτά, μανιτάρια, 27 είδη θηλαστικών, 33 ερπετών (χελώνες σαύρες, φίδια), 6 αμφίβιων και 249 είδη πουλιών. Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει 5 περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και 7 Καταφύγια Άγριας Ζωής. Εμείς θα επισκεφθούμε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης όπως το δάσος των Δενδρόκεδρων (Δρυπώδης Άρκευθος ή Juniperus drupacea) στη Μονή Μαλεβής και τον υγρότοπο του Μουστού, από τους σημαντικότερους της ανατολικής Πελοποννήσου πάνω στις διαδρομές των μεταναστευτικών. Επίσης τη χαράδρα του Δαφνώνα (περιοχή του Δικτύου Natura 2000 και Ειδική Ζώνη Διατήρησης) με αρπακτικά  αλλά και με σπάνια ενδημικά φυτά.  Η συνολική εκπαιδευτική αξία της εκδρομής είναι σημαντική, διότι θα μας προσφέρει εξοικείωση στην παρατήρηση αρπακτικών και δασικών ειδών.

Σε όλες τις περιοχές που θα επισκεφθούμε οι δυνατότητες παρατήρησης και φωτογράφησης είναι πολλές: Στον Κοκκινόβραχο του Λεωνιδίου θα ξεκινήσουμε με Πετρίτη, Κόρακα, Βραχοχελίδονο, Γαλαζοκότσυφα και Βραχοτσοπανάκο. Στα ορεινά θα συνεχίσουμε με δασικά είδη όπως Δενδροτσοπανάκο, Γαλαζοπαπαδίτσα, Ελατοπαπαδίτσα, Γερακότσιχλα, Πευκοδρυοκολάπτη, Πράσινο Δρυοκολάπτη, Χοντρομύτη , Φάσσα, Ξεφτέρι.

Στην περιοχή της αρχαίας Γλυππίας σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο με ορεινούς θαμνότοπους και εγκαταλειμμένες καλλιέργειες θα παρατηρήσουμε Κλειδωνά, Σιρλοτσίχλονο, Μεσαίο Δρυοκολάπτη, Κελαηδότσιχλα και πολλές Γερακίνες.

Στη χαράδρα του Δαφνώνα θα περπατήσουμε στο λιθόστρωτο μονοπάτι παράλληλα με το χείμαρρο. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τους πολυάριθμους βραχώδεις πύργους, που ορθώνονται στις κοίτες του και να παρατηρήσουμε πουλιά όπως Χρυσαετός, Σπιζαετός, Πετρίτης, Κόρακας κ. ά. Παρατήρηση αρπακτικών στο φαράγγι μπορούμε να κάνουμε - αν δεν περπατήσουμε - και από την ιστορική Ι.Μ. Έλωνας η οποία προσφέρει ατέλειωτη θέα στις γύρω ορθοπλαγιές.

Γύρω από το Καταφύγιο του Πάρνωνα αναμένεται να παρατηρήσουμε Δενδροτσοπανάκους, Δρυοκολάπτες (Πευκοδρυοκολάπτη, Πράσινο Δρυοκολάπτη, Λευκονώτη), Καμποδενδροβάτη, Παπαδίτσες, Βασιλίσκους και άλλα δασικά είδη.

Στη συνέχεια, θα περπατήσουμε μέσα στο πολύχρωμο φθινοπωρινό δάσος καστανιάς πάνω από τον παραδοσιακό οικισμό της Καστάνιτσας. Στη διαδρομή για τον Προφήτη Ηλία, θα φωτογραφίσουμε τους κρόκους, τα κυκλάμινα και πολλά είδη μανιταριών, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις εργασίες συλλογής κάστανου. Από το ψηλότερο σημείο θα απολαύσουμε τον καστανεώνα του χωριού και  το κοντινό φαράγγι της Μαζιάς.  Όσοι δεν περπατήσουν, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον παραδοσιακό οικισμό της Καστάνιτσας με τα ασβεστωμένα σοκάκια, τα πυργόσπιτα και τον βυζαντινό Πύργο του Καψάμπελη. Θα γευματίσουμε κατόπιν στη μικρή πλατεία του χωριού με παραδοσιακά πιάτα, στα οποία κυριαρχεί το κάστανο.

Μετά την Καστάνιτσα στην τελευταία ορεινή διαδρομή μας προς Άγιο Ανδρέα και Αργολικό κόλπο, θα περάσουμε από το εντυπωσιακό φαράγγι του Λούλουγκα. Αυτό δημιουργείται από τον ποταμό Βρασιάτη και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας με σπηλιές, καταρράκτες και μικρές λίμνες ανάμεσα  σε πλατάνια και καρυδιές. Το φαράγγι του Λούλουγκα, ενώνεται  με τα άλλα φαράγγια  της Κουτουπούς και της Μαζιάς στη θέση Τριπόταμα και της Ζαρμπάνιτσας , που δημιουργήθηκε επίσης από τα νερά του Βρασιάτη. Η θέα είναι εκπληκτική  αλλά σημαντικές και οι δυνατότητες παρατήρησης για αρπακτικά, βραχοχελίδονα και άλλα πουλιά των φαραγγιών.
Τέλος, στον υγρότοπο του Μουστού θα παρατηρήσουμε υδρόβια πουλιά (Ερωδιούς, Βουτηχτάρια, Αλκυόνες, Νεροκοτσέλες, Σφυριχτάρια, Βαλτόπαπιες, Χουλιαρόπαπιες, Καπακλήδες) μικρόπουλα (Σακουλοπαπαδίτσες, Φυλλοσκόπους, Ψευταηδόνια κ.α) και αρπακτικά όπως Καλαμόκιρκους, Χειμωνόκιρκους και Πετρίτες, που κυνηγούν γύρω από αυτόν.

Όσοι και όσες θέλετε να μοιραστούμε τη νέα εμπειρία της εξόρμησης στον φθινοπωρινό Πάρνωνα δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και τους χάρτες ανά ημέρα (ημέρα 1η, ημέρα 2η) και συμπληρώστε τη Δήλωση Συμμετοχής. Με την συμπλήρωση της Δήλωσης (που αποτελεί δήλωση ενδιαφέροντος), σας στέλνουμε άμεσα  αναλυτικότερες πληροφορίες, κόστη και λίστα πουλιών προς παρατήρηση.
Σημειώστε ότι όλες οι μετακινήσεις θα γίνουν με λεωφορείο από Αθήνα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα στο 210 8228704 εσωτ. 106 ή στο 6974510976 και με  mail στο spsychas@ornithologiki.gr

 

Άλλες πληροφορίες για την περιοχή

Για καλύτερη ενημέρωσή σας δείτε τη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού: www.fdparnonas.gr.
Σχετικά με την πανίδα δείτε το:
www.fdparnonas.gr/mount-parnonas/fauna.
Ιστορικά στοιχεία στο:
www.fdparnonas.gr/mount-parnonas/histor.
Χάρτες για το Μουστό και τη Συστάδα των Δενδρόκεδρων βρίσκετε στο: 
www.fdparnonas.gr/mount-parnonas/protected-areas/absolute-protection-areas

Σημειώνουμε ότι στο νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα που θα επισκεφθούμε στο Λεωνίδιο, υπάρχει  και Έκθεση για τη χλωρίδα του Πάρνωνα και επιλογή δενδροκομικών, ανθοκομικών, καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών.
 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr