en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
6 Οκτωβρίου 2017
Διήμερη εκδρομή Υγρότοποι Μεσολογγίου
27-29 Οκτωβρίου 2017

Διήμερη εξόρμηση στους υγροτόπους του Μεσολογγίου διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στις 27–29/10 καλώντας μέλη και υποστηρικτές να συμμετάσχουν.
Πρόκειται για την πρώτη μας φετινή εκδρομή σε μία από τις ωραιότερες και σημαντικότερες ορνιθολογικά περιοχές της χώρας, στην οποία οι φίλοι της παρατήρησης και της φωτογραφίας θα έχουν ατέλειωτες ευκαιρίες να δουν, να απολαύσουν, να καταγράψουν και να φωτογραφήσουν! Η περιοχή που θα επισκεφθούμε  περιλαμβάνει τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού και ένα δίκτυο υγροτόπων, που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Αχελώου και Ευήνου. Με το υγρό στοιχείο να κυριαρχεί σε έκταση 220.000 στρεμμάτων, η περιοχή έχει σχεδόν 300 είδη πουλιών, 50 είδη ψαριών, πλούσια χλωρίδα και μεικτά οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν ποτάμιες και παραποτάμιες περιοχές,  παραγωγικές καλλιέργειες, λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτους, βάλτους με γλυκό νερό, λασποτόπια, εκτεταμένους καλαμώνες, λουρονησίδες και διάσπαρτους βραχώδεις λόφους. Οι λιμνοθάλασσες χρησιμοποιούνται ως ιχθυοτροφεία και αλυκές, ενώ οι βραχώδεις περιοχές και το γειτονικό όρος Αράκυνθος  (όπου και τα στενά της Κλεισούρας) έχουν μεγάλη σημασία για τα αρπακτικά, που φωλιάζουν εκεί και κυνηγούν στα πεδινά και τις λιμνοθάλασσες.


 

Η περιοχή προστατεύεται ως Εθνικό Πάρκο από το 2006 αλλά  είχε τεθεί σε καθεστώς προστασίας ήδη από το 1971 μέσω της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας. Λόγω της θέσης, τη έκτασης και της μορφολογίας της προσελκύει μεγάλο αριθμό υδρόβιων και παρυδάτιων κατά τη μετανάστευση, την αναπαραγωγή ή το ξεχειμώνιασμα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κάθε χειμώνα καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες υδρόβια στους υγροτόπους της περιοχής.

Τα πιο σημαντικά είδη που αναμένεται να παρατηρήσουμε στο διήμερο είναι η Βαλτόπαπια και η Βαρβάρα, Αργυροπελεκάνοι και Φοινικόπτερα, Λιμόζα, Τουρλίδα,  Καρατζάς και Λεπτόραμφος Γλάρος, Αβοκέτα, Στρειδοφάγος, Αλκυόνη και από αρπακτικά Τσίφτης και Ψαραετός. Στην Κλεισούρα εκτός από τα Όρνια μπορούμε να παρατηρήσουμε αν είμαστε τυχεροί Χρυσαετό, Στικταετό και τον ένα και μοναδικό Μαυρόγυπα. Επίσης Κόρακα, Βραχοχελίδονα και  Βραχοτσοπανάκους.

Η εξόρμηση περιλαμβάνει:
• Παρατήρηση πουλιών τα δύο πρωινά στη λιμνοθάλασσα Κλείσοβα (στις Αλυκές Τουρλίδας και στο Παρατηρητήριο της Κλείσοβας), στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Αχελώου (ανάχωμα Λούρου, λιμνοθάλασσες Θολής, Προκοπάνιστου). Δείτε τον σχετικό χάρτη με τα σημεία που θα επισκεφθούμε ανά ημέρα εδώ.
• Επαφή με ψαράδες των αλιευτικών συνεταιρισμών στο ιχθυοτροφείο Θολής και ενημέρωση για τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής και ψαρέματος στα διβάρια.
• Επίσκεψη στις Αρχαίες Οινιάδες - αρχαία πόλη δυτικά των εκβολών του Αχελώου, όπου διασώζονται το θέατρο, το αρχαίο λιμάνι και τα νεώρια και προσφέρει αρκετές δυνατότητες παρατήρησης για μικρόπουλα και αρπακτικά.
• Δύση ηλίου στην Παναγιά τη Φοινικιά στα «τηγάνια» των αλυκών
• Ενημέρωση για τη διαδικασία παραγωγής αυγοτάραχου σε τοπική επιχείρηση στη Μπούζα Αιτωλικού.
• Κλείσιμο στο φαράγγι της Κλεισούρας, σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και κατάλληλη για παρατήρηση αρπακτικών.
 

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα εδώ
 

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε τις ατέλειωτες δυνατότητες που μας προσφέρει το Μεσολόγγι και να συνδυάσετε την αναψυχή με την απόκτηση επιπλέον γνώσεων για τα πουλιά, δεν έχετε παρά να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώνοντας τη Δήλωση Συμμετοχής. Μόλις τη λάβουμε, θα σας στείλουμε περισσότερες πληροφορίες, τα κόστη και τη λίστα πουλιών προς παρατήρηση.
 

Η μετακίνηση θα γίνει με πούλμαν από Αθήνα και η διαμονή (δύο διανυκτερεύσεις) στο ξενοδοχείο «Liberty» στο Κέντρο του Μεσολογγίου (www.hotelliberty.gr) απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων.
 

Για τη συμμετοχή σας επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα στο τηλ. 210 8227937, εσωτ. 106, στο κινητό 6974 510976 και με μήνυμα στο spsychas@ornithologiki.gr.
 

Δείτε ακόμη:

  1. Το  www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=92 σχετικά με τη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά GR092 (λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού, δέλτα Αχελώου και εκβολές Ευήνου) 
  2. Την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικούwww.fdlmes.gr 
  3. Τη συνολική λίστα των πουλιών που έχουν καταγραφεί www.fdlmes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=120

 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr