en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
23 Αυγούστου 2017
Ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα 2017-2018
Στο ίδιο έργο θεατές

Με αγανάκτηση για άλλη μια χρονιά παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται ένα θέατρο του παραλόγου, με πρωταγωνιστές τις πολιτικές πιέσεις και τα κυνηγετικά συμφέροντα, αναφορικά με την άσκηση θήρας στην Ελλάδα, καθώς και η φετινή Ρυθμιστική Απόφαση για την άσκηση της θήρας αποτελεί μια επανάληψη παρελθόντων, αποτυχημένων πρακτικών και νοοτροπιών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) για άλλη μία χρονιά κώφευσε στις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ως προς τον βιώσιμο τρόπο άσκησης της θήρας στην ελληνική επικράτεια.


 

Η νέα Υπουργική Απόφαση δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά σε τίποτα σε σύγκριση  με την περσινή, αγνοώντας παντελώς, τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις. Παροιμιώδης είναι πια η επιμονή του Υπουργείου στη διατήρηση του συστήματος των κλιμακωτών ημερομηνιών, επιτρέποντας έτσι την άσκηση της θήρας πέραν της 31 Ιανουαρίου κατά την περίοδο που ορισμένα είδη έχουν ήδη ξεκινήσει το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τους τόπους αναπαραγωγής, ορισμένα, δε, όπως ο Κότσυφας, έχουν ήδη προχωρήσει στην αναπαραγωγή. Παράλληλα, η άσκηση του κυνηγιού το Φεβρουάριο προκαλεί σημαντική όχληση και σε άλλα,μη θηρεύσιμα είδη,που συνυπάρχουν στον ίδιο βιότοπο.


 

 Συνεχίζεται η θήρα ειδών όπως η Ψαλίδα, παρόλο που τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν την πληθυσμιακή κατάρρευση του είδους στην Ελλάδα. Σημειώνεται επιπλέον ότι όχι μόνο η Ψαλίδα αλλά και άλλα είδη πάπιας για τα οποία το ΥΠΕΝ επιτρέπει τη θήρευση όπως η Σαρσέλα, το Γκισάρι και το Σφυριχτάρι έχουν ενταχθεί στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της ΕΕ με την ένδειξη «Τρωτό», ενώ η πληθυσμιακή τους τάση βαίνει μειούμενη στη χώρα μας. Η απόφαση του ΥΠΕΝ για εξακολούθηση της θήρας των ειδών αυτών και ειδικά της Ψαλίδας θα επιφέρει μη αναστρέψιμη βλάβη στην κατάσταση των πληθυσμών τους.


 

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου να απαγορεύσει το κυνήγι σε μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς αλλά αιτούμαστε την ουσιαστική και αποτελεσματική πάταξη της ανεξέλεγκτης λαθροθηρίας στην προστατευόμενη αυτή περιοχή. Σημειώνεται δε, ότι συνεχίζουμε από πέρυσι να είμαστε σε αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα της θήρας στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, ενός Υγροτόπου Διεθνούς Σημασίας που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υγροτόπων Ραμσάρ. Η Ορνιθολογική έχει ήδη από το 2012 αποδείξει τεκμηριωμένα την αρνητική επίδραση της θήρας στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, καθώς προκαλεί μεγάλη όχληση και επηρεάζει τόσο τα θηρεύσιμα όσο και τα προστατευόμενα είδη.


 Μέχρι πότε, άραγε, θα συνεχίσει ο αρμόδιος Υπουργός να μην ανταποκρίνεται στο θεσμικό του ρόλο, αγνοώντας έγκριτα επιστημονικά στοιχεία και αψηφώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την προστασία της βιοποικιλότητας; Ελπίζουμε πως κάποια στιγμή επιτέλους, η θήρα στην Ελλάδα θα αναβαθμιστεί στα επίπεδα που ορίζει η εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνα Ντεμίρη
Υπεύθυνη Πολιτικής
E-mail: kntemiri@ornithologiki.gr
Τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ.113

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr