en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
9 Φεβρουαρίου 2017
Μονοήμερη εκδρομή σε Ακροκόρινθο–Νέα Κίο–Ναύπλιο
Κυριακή 5 Μαρτίου

Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, η Ορνιθολογική οργανώνει μονοήμερη εκδρομή σε Ακροκόρινθο - Νέα Κίο - Ναύπλιο. Η εκδρομή απευθύνεται σε μέλη – εθελοντές, φοιτητές συναφών σχολών και στους φίλους της παρατήρησης και φωτογράφησης πουλιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

α) Πρωινή επίσκεψη στον Ακροκόρινθο. Το κάστρο έχει ιστορία 2.700 χρόνων, έχει κτισθεί σε απότομο βράχο ύψους 575 μέτρων και δεσπόζει στην πεδιάδα της Κορίνθου. Θα έχουμε τη δυνατότητα να περπατήσουμε μέσα και έξω από το κάστρο και να παρατηρήσουμε βραχοτσοπανάκους, γαλαζοκότσυφες και πιθανώς αρπακτικά (πετρίτες κ.α.). Περνώντας τις τρείς διαδοχικές  πύλες του κάστρου θα περπατήσουμε ανηφορικά προς το ψηλότερο σημείο: Από εκεί η θέα είναι μαγευτική προς τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο, τις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας και όλο το δυτικό τμήμα του Σαρωνικού μέχρι τη Σαλαμίνα και την Αίγινα. Σημειώνουμε ότι οι περιπατητικές διαδρομές έχουν κάποια δυσκολία και εναλλακτικά υπάρχει πάντα η δυνατότητα του πρωινού καφέ με θέα!

β) Επίσκεψη στον παραλιακό υγρότοπο «Καλύβια» στη Νέα Κίο. Ο υγρότοπος έχει μήκος περίπου 6 χιλιομέτρων, βρίσκεται ανάμεσα στην παραλιακή οδό Νέας Κίου - Ναυπλίου και τη θάλασσα και είναι ένας από τους σημαντικότερους στην Ανατολική Πελοπόννησο. Έχει μεγάλη οικολογική αξία, διότι αποτελεί βιότοπο για πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (περίπου 100 είδη) και ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά (φοινικόπτερα, ερωδιούς, κορμοράνους, καλαμοκανάδες κ.ά.).

Αυτή την περίοδο μπορούμε να παρατηρήσουμε αρκετά είδη: Ο υγρότοπος προσφέρει καταφύγιο και τροφή σε είδη που ξεχειμωνιάζουν και λόγω του φετινού χειμώνα δεν έχουν φύγει ακόμη αλλά και στα πρώτα ανοιξιάτικα μεταναστευτικά. Αναμένεται να παρατηρήσουμε ερωδιούς, κορμοράνους, πολλά είδη πάπιας (κιρκίρια, σφυριχτάρια, πρασινοκέφαλες), βουτηχτάρια, μαχητές, καλαμοκανάδες, κοκκινοσκέληδες, πρασινοσκέληδες, κελάδες, σκαλίδρες, τουρλίδες, σφυριχτές κ.ά.

Παρά το ότι ο υγρότοπος θεωρείται «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» (με βάση το ΦΕΚ 396/8-6-99), υποφέρει από ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών και μπάζων. Αν ωστόσο προστατευθεί, μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές δυνατότητες για παρατήρηση πουλιών και αναψυχή. Το γειτονικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου ήδη αξιοποιεί τον υγρότοπο για υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και για εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την αξία του.

γ) Επίσκεψη στο Ναύπλιο. Θα έχουμε την δυνατότητα να περιηγηθούμε στην πανέμορφη ιστορική πόλη ή να περπατήσουμε στο μονοπάτι προς την παραλία της Αρβανιτιάς κάτω από το Παλαμήδι. Καφές στα γραφικά σοκάκια του Ναυπλίου.

δ) Επίσκεψη στο Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας στο Λυγουριό. Στο δρόμο της επιστροφής  μέσω Επιδαύρου θα επισκεφθούμε το Μουσείο αυτό, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε τη συλλογή από απολιθωμένους αμμωνίτες εκατομμυρίων χρόνων και τις συλλογές ορυκτών κρυστάλλων, εντόμων και πέτρινων εργαλείων.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα της εκδρομής και αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε συμπληρώστε άμεσα τη Δήλωση Συμμετοχής για να σας στείλουμε αναλυτικότερες πληροφορίες. Δηλώσεις δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 24/2.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα, στο spsychas@ornithologiki.gr και στα τηλ. 210 8228704 εσωτ. 106 ή στο 6974 510976.

Περισσότερα για τις περιοχές που θα επισκεφθούμε:

1) Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος  «Με τα φτερά του γλάρου» για τον υγρότοπο «Καλύβια» από το ΚΠΕ Νέας Κίου: https://kpe-kastr.ark.sch.gr/site/seminars/Wetland/Glaros/Glaros.swf
2) Καθημερινές φωτογραφικές καταγραφές των πουλιών του υγροτόπου από  δραστήρια τοπική εθελοντική ομάδα της Ορνιθολογικής: https://www.facebook.com/groups/650665651659321/?fref=ts
3) Για τον Ακροκόρινθο: https://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=15661
4) Για το Ναύπλιο σημεία ενδιαφέροντος: https://nafplio.gr/ 
5) Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας: https://www.museum-kotsiomitis.gr/index.php/el      
 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr