en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
11 Νοεμβρίου 2016
Εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη 9-11 Δεκεμβρίου 2016

Τριήμερη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη διοργανώνει από την Αθήνα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στις  9-11 Δεκεμβρίου 2016, και καλεί να συμμετέχουν μέλη, εθελοντές, υποστηρικτές και φοιτητές σχετικών σχολών, που θέλουν να γνωρίσουν τα πουλιά και τους βιοτόπους της χώρας μας και ειδικότερα τις λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη.
Η περιήγηση στον διεθνούς σημασίας υγρότοπο της λίμνης Κερκίνης θα έχει χαρακτήρα αναψυχής αλλά και εκπαίδευσης, καθώς θα γίνει παρατήρηση πουλιών σε πολλές περιπτώσεις. Η παρατήρηση θα γίνει με κατάλληλο εξοπλισμό και με την υποστήριξη έμπειρων μελών, που θα συνοδεύσουν την ομάδα από την Αθήνα ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συμμετέχουν στο Πρόγραμμα LIFE+ για την Προστασία της Nανόχηνας.


Η Νανόχηνα είναι είδος που έχει χαρακτηριστεί ως «κρισίμως κινδυνεύον» σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όλες οι προσπάθειές μας (φύλαξη υγροτόπων, εκστρατεία κατά της λαθροθηρίας, παρακολούθηση και προστασία του πληθυσμού  που διαχειμάζει στη χώρα μας, ενημέρωση του κοινού) στοχεύουν στην ανάκαμψη του μικρού αριθμού ζευγαριών που φιλοξενούμε:
Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή της Νανόχηνας καθώς από μετρήσεις και παρατηρήσεις γνωρίζουμε ότι εδώ έρχεται σχεδόν ολόκληρος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός της Νανόχηνας και παραμένει για πέντε περίπου μήνες. Οι πρώτες νανόχηνες εμφανίζονται στη λίμνη Κερκίνη στις αρχές Oκτωβρίου και παραμένουν εκεί μέχρι περίπου τα μέσα Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια πετούν προς τα ανατολικά για να περάσουν τον υπόλοιπο χειμώνα στο Δέλτα Έβρου, όπου θα μείνουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ένας από τους σημαντικούς στόχους της εκδρομής μας είναι επομένως να τις παρατηρήσουμε  σε αβαθείς περιοχές στο Μανδράκι και στο Ανατολικό Ανάχωμα της λίμνης.
Δείτε σχετικά στη σελίδα μας τα  https://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=1945&sID=45  και  https://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1799&aID=829 .

Σημειώστε ότι η Κερκίνη είναι ένας από τους 10 υγρότοπους διεθνούς σημασίας της χώρας μας και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar ενώ η ευρύτερη περιοχή αποτελεί Εθνικό Πάρκο. Δείτε για περισσότερα τη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης www.kerkini.gr και επίσης το https://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=20 μια και η Κερκίνη αποτελεί επίσης Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά με κωδικό ΙΒΑ  GR 020.

Συνολικά έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών, από τα οποία 137 είδη φωλιάζουν, 134 είδη διαχειμάζουν ενώ 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ταξιδιών τους. Στην εκδρομή αναμένεται να παρατηρηθούν ιδιαίτερα είδη που διαχειμάζουν στη λίμνη όπως Αργυροπελεκάνοι (παγκοσμίως απειλούμενο είδος), Φοινικόπτερα, Χουλιαρομύτες,  Αβοκέτες, Καλημάνες, αρπακτικά όπως Στικταετός, Καλαμόκιρκος, Θαλασσαετός, και επίσης  χήνες, κύκνοι και σχεδόν όλα τα είδη παπιών (Λίστα με τα πουλιά που ενδεχομένως παρατηρήσουμε θα λάβουν όλοι οι συμμετέχοντες).

Πρώτη ημέρα της εκδρομής

Το πρόγραμμα ξεκινάει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου με αναχώρηση όλης της ομάδας από Αθήνα με λεωφορείο. Θα περάσουμε το μεσημέρι από τη λίμνη Δοϊράνη, όπου θα κάνουμε στάση για παραλίμνια παρατήρηση. Κατόπιν θα μεταβούμε στα Άνω Πορόϊα, όπου θα πάρουμε μεσημεριανό σε μια ιδιαίτερη περιοχή μέσα στο δάσος, σε ταβέρνα/πεστροφοτροφείο, η οποία σερβίρει φρέσκο ψάρι (σημείο Νο 1). Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για το Ακριτοχώρι, όπου θα φιλοξενηθούμε και τα δύο βράδια στο ξενοδοχείο «Villabelles» (σημείο Νο 2), που διαθέτει επάρκεια δωματίων, εστιατόριο και θέα στη λίμνη: www.villabelles.gr . Μετά την άφιξή μας θα γίνει παρουσίαση του Προγράμματος LIFE+ «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμανσης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» σε ευρύχωρο χώρο του ξενοδοχείου.

Δεύτερη ημέρα

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει με επίσκεψη στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης  Κερκίνης, του οποίου το Κέντρο Ενημέρωσης είναι στο χωριό Κερκίνη (σημείο Νο 3). Θα ακολουθήσει βαρκάδα για παρατήρηση πελεκάνων και άλλων ειδών (σημείο Νο 4). Μετά θα κατευθυνθούμε περιμετρικά της δυτικής όχθης προς το Μανδράκι για παρατήρηση (σημείο Νο 5) και αφού περάσουμε τη γέφυρα του Στρυμόνα  στη Βυρώνεια, θα πάμε στο Ανατολικό Ανάχωμα της λίμνης μεταξύ Μεγαλοχωρίου και  Λιμνοχωρίου (σημείο Νο 6). Στο Ανατολικό Ανάχωμα θα περπατήσουμε σε χωματόδρομο στην ευρύτερη περιοχή που εκβάλλει ο Στρυμόνας.  Ιδιαίτερη θέση στα πουλιά που θα παρατηρήσουμε έχουν οι Νανόχηνες, τις οποίες ελπίζουμε να αναγνωρίσουμε. Όσοι θέλουν μπορούν να περπατήσουν λίγο περισσότερο στο χωματόδρομο προς το μισοβυθισμένο χωριό, που στήθηκε από τον Θ. Αγγελόπουλο για τις ανάγκες της ταινίας «Το λιβάδι που δακρύζει». Ο χώρος έχει  μεγάλο ορνιθολογικό και φωτογραφικό ενδιαφέρον. Ολοκληρώνοντας την περίπου τρίωρη παρατήρηση στο Ανάχωμα θα πάρουμε καφέ/μεζέ σε ουζερί στον ιστορικό Μεθοριακό Σταθμό της Βυρώνειας (σημείο Νο 7). Κατόπιν θα επισκεφθούμε το Σιδηρόκαστρο, όπου μας περιμένει η έκπληξη της εκδρομής: η δυνατότητα να κάνουμε (προαιρετικά βεβαίως) θερμά λουτρά στα Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου (σημείο Νο 8) για χαλάρωση μετά την κούραση της ημέρας! Η επιστροφή μας στο ξενοδοχείο μπορεί να συνοδεύεται με δείπνο στο ξενοδοχείο με μενού, που περιλαμβάνει ντόπιες σπεσιαλιτέ  με βουβαλίσιο κρέας ή με μία δεύτερη βόλτα στις τρείς ταβέρνες του Ακριτοχωρίου.

Τρίτη ημέρα

Η Κυριακή 11 Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που θα δούμε την Κερκίνη από ψηλά από την τεχνητή λίμνη Ακριτοχωρίου (σημείο Νο 9), πάνω από το γνωστό μοναστήρι, το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, το οποίο πιθανά θα επισκεφθούμε (σημείο Νο 10).
Η περιήγησή μας συνεχίζεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Κερκίνης προς το φράγμα στο Λιθότοπο. Σε όλη τη διαδρομή θα θαυμάσουμε το φυσικό περιβάλλον με την όχθη της λίμνης από τη μία πλευρά και το όρος Κρούσσια και Μαυροβούνι από την άλλη. Στάσεις για  παρατήρηση θα γίνουν σε επιλεγμένα σημεία και παρατηρητήρια (σημείο Νο 11).
Στο Λιθότοπο (σημείο Νο 12) θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στο φράγμα (που ουσιαστικά δημιούργησε τη λίμνη με τα νερά του Στρυμόνα), να παρατηρήσουμε και να φωτογραφήσουμε τους πελεκάνους και να απολαύσουμε έναν ωραίο καφέ με θέα την Κερκίνη! 
Ο δρόμος της επιστροφής είναι διαφορετικός μια και δεν θα περάσουμε πάλι από τη Δοϊράνη: Από το Λιθότοπο θα αναχωρήσουμε για τον κεντρικό δρόμο Προμαχώνα Σερρών - Θεσσαλονίκης και από εκεί για την εθνική οδό για Αθήνα.

Αν θέλετε λοιπόν να βιώσετε όσα σας περιγράψαμε, να μάθετε περισσότερα, να συνδυάσετε την αναψυχή με μοναδικές εμπειρίες στο πεδίο και να γνωρίσετε καλύτερα την Κερκίνη σαν έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Νανόχηνας, δεν έχετε παρά να δείτε το πρόγραμμα και να συμπληρώσετε τη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 2/12/2016.  Μόλις δηλώσετε το ενδιαφέρον σας θα λάβετε αναλυτικότερες πληροφορίες για τα κόστη  και για τον τρόπο καταβολής της συμμετοχής σας. Η ιδιότητα του μέλους είναι υποχρεωτική υπάρχουν όμως πολύ ειδικές τιμές για φοιτητές και οικογένειες!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τoν Σπύρο Ψύχα  στο τηλ. 210 8228704 εσωτ.106, στο κινητό 6974510976 είτε μέσω e-mail: spsychas@ornithologiki.gr  

 

Το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης είναι μία από τις περιοχές όπου υλοποιούνται οι δράσεις του Προγράμματος LIFE+ “Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής” που υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με 8 φορείς από 5 χώρες κατά την περίοδο 2011-2017, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της ΕΕ και τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.
www.ornithologiki.gr/nanoxina
www.facebook.com/LesserWhitefrontedGoose 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr