en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
1 Σεπτεμβρίου 2016
Μονοήμερη εκδρομή στη Στροφυλιά
25 Σεπτεμβρίου 2016

 

Μια μονοήμερη εκδρομή για παρατήρηση πουλιών διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 στη Στροφυλιά, τον πιο σημαντικό υγρότοπο της Πελοποννήσου και μέρος της αλυσίδας των υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδας. Η εκδρομή απευθύνεται στα μέλη και τους εθελοντές της Ορνιθολογικής, σε φοιτητές συναφών σχολών και στους φίλους της παρατήρησης πουλιών.

Αρχικά, θα επισκεφθούμε το Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς στο Λάππα Αχαΐας και κατόπιν τη Λιμνοθάλασσα της Καλογριάς, τους αλμυρόβαλτους, τους καλαμώνες, τις αμμοθίνες, επιλεγμένα σημεία του υγροτόπου και το πιο εκτεταμένο δάσος κουκουναριάς της χώρας μας, το Δάσος της Στροφυλιάς!

Η παρατήρηση πουλιών θα ξεκινήσει από τα λασποτόπια στο χωριό Μετόχι, που γεμίζουν μεταναστευτικά παρυδάτια, τα οποία σταματούν για να ξεκουραστούν και να τραφούν. Πολυάριθμοι είναι οι ερωδιοί όλων των ειδών, αλλά και τα μικρόπουλα. Σπάνια είδη που έχουν παρατηρηθεί εκεί κατά καιρούς: Αμμοδρόμος, Βουνοσφυριχτής, Γερανός κ.α.

Θα συνεχίσουμε την παρατήρηση στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος,  όπου θα δούμε Νανοβουτηχτάρια, Καλαμοκανάδες, Αργυροπελεκάνους και Σαρσέλες, ενώ από πάνω μας θα πετούν αρπακτικά όπως Καλαμόκιρκοι και Γερακίνες, ενώ δεν αποκλείεται να συναντήσουμε και κάποια μεταναστευτικά αρπακτικά όπως ό Λιβαδόκιρκος, το Δεντρογέρακο και ο Τσίφτης.

Αυτή τη φορά θα κάνουμε στάση και στα Μαύρα Βουνά (όπου και το αρχαίο τείχος των Δυμαίων), για να παρατηρήσουμε από ψηλά όλο τον υγρότοπο. Από εδώ θα δούμε διάφορα είδη στον υγρότοπο με τηλεσκόπια καθώς και αρπακτικά, που φωλιάζουν στα Μαύρα Βουνά. Στα βράχια πάνω από το σημείο θέας φωλιάζουν ο Γαλαζοκότσυφας, ο Βραχοτσοπανάκος και ο Πετρίτης.

Το ίδιο το δάσος της Στροφυλιάς διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο μονοπατιών, και αποτελεί το μεγαλύτερο και ομορφότερο δάσος του είδους,  με τα νερά να κατακλύζουν τα δέντρα. Επομένως ο χώρος είναι πολύ ελκυστικός για μεσημεριανό περίπατο και για φωτογράφηση. Αξιοσημείωτη είναι η ποικιλία ειδών ερπετών και αμφιβίων, κάποια από τα οποία είναι πολυάριθμα (Νερόφιδα, Λιμνόφιδα, Τρίτωνες, Πηλοβάτες) ενώ στις αμμοθίνες της παραλίας γεννά η χελώνα Caretta caretta.

Σημειώνεται ότι οι λιμνοθάλασσες Κοτύχι και Πρόκοπος, καθώς και το έλος Λάμια με το Δάσος της Στροφυλιάς (https://www.oikoskopio.gr/map/ ) προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar ήδη από το 1971. Από το 1998 έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «Φύση 2000» 5 περιοχές, από τις οποίες οι 2 είναι Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (σύμφωνα με την Οδηγία 2009/147/EC) και οι 3 Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/EC).

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας: https://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=98, καθώς και στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης: https://www.strofylianationalpark.gr/index.php/el/foreas-gr/about-gr

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, δείτε το Πρόγραμμα της εκδρομής και συμπληρώστε τη Δήλωση Συμμετοχής.

Η μετακίνηση θα γίνει με πούλμαν με σημείο αναχώρησης την πλατεία Ομονοίας στις 07:30 π.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης, Σπύρο Ψύχα, στο τηλ. 210 8227937, εσωτ. 106, στο κινητό 6974 510976 και με μήνυμα στο spsychas@ornithologiki.gr.
 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr