en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
21 Ιανουαρίου 2016
Παγκοσμίως απειλούμενο είδος πυροβολημένο στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου

Πυροβολημένος βρέθηκε Αργυροπελεκάνος στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου. Ο Αργυροπελεκάνος εντοπίστηκε στην περιοχή του Κάλαβου από μικτή ομάδα περιπολίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, η οποία εκτελούνταν στο πλαίσιο Ειδικού Συστήματος Φύλαξης για την προστασία της Νανόχηνας.

  

Ακτινογραφία του πυροβολημένου Αργυροπελεκάνου

Το νεκρό πουλί συνέλεξε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, το οποίο μετέφερε στη συνέχεια για ακτινογραφίες, οπότε και επιβεβαιώθηκε πως ο πελεκάνος είχε πυροβοληθεί. Το θλιβερό αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα φαινόμενα λαθροθηρίας που δεν αποτελούν δυστυχώς σπάνιο φαινόμενο για την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Έβρου, με πιο πρόσφατα την εύρεση πάλι πυροβολημένου Αργυροπελεκάνου αρχές του 2015.

Το περιστατικό είναι ιδιαίτερο σοβαρό, καθώς ο Αργυροπελεκάνος είναι είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση, για το οποίο η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη για την προστασία του, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους.

Επίσης, κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι πρόκειται για ένα είδος απαραγνώριστο, τόσο λόγω του μεγέθους αλλά και της σιλουέτας του, που είναι αδύνατο να μπερδευτεί με κάποιο από τα θηρεύσιμα είδη, με αποτέλεσμα το συμβάν να αποτελεί καθαρό περιστατικό ηθελημένης λαθροθηρίας και μάλιστα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.

Κατεβάστε το ΔΤ σε μορφή pdf εδώ.
 

Το Ειδικό Σύστημα Φύλαξης για την προστασία της Νανόχηνας, εφαρμόζεται στις περιοχές του Δέλτα Έβρου και της Λίμνης Κερκίνης, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ Φύση «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638).
Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατά την περίοδο 2011-2016 με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Νορβηγίας. 
 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ρούλα Τρίγκου, Συντ. Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης
Τηλ.: 210 8227937 & 210 8228704 εσωτ.118
Ε-mail: rtrigou@ornithologiki.gr

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου
Ελένη Μακρυγιάννη, Επιστημονική Συντονίστρια
Τηλ.: 25510 61000
Ε-mail: e.makrigianni@evros-delta.gr

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr