en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
25 Ιουνίου 2015
Διεθνής συμμαχία στο Ζαγόρι για τον Ασπροπάρη, ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα

Οι πληθυσμοί του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια έχουν υποστεί ραγδαία μείωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες και όλα τα στοιχεία οδηγούν προς μία κατεύθυνση: τα δηλητηριασμένα δολώματα. Αν και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ήταν κάποτε νόμιμη και χρησιμοποιούνταν από τις αρχές για τον έλεγχο θηρευτών που θεωρούνταν επιβλαβείς, η χρήση τους έχει απαγορευτεί σε όλες τις Βαλκανικές χώρες από το 1980, λόγω της επίδρασής τους στους πληθυσμούς των γυπών. Παρόλα αυτά, η πρακτική αυτή συνεχίζεται, παράνομα, σε πολλές αγροτικές περιοχές και εξακολουθεί να απειλεί τους τελευταίους Ασπροπάρηδες που απομένουν στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων εργάζονται για την παύση αυτής της πρακτικής, αλλά το θέμα των δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί έχει πολύπλοκες κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις, με πολλαπλές πτυχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επομένως, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας είναι απαραίτητη για την επίτευξη του δύσκολου αυτού στόχου. Για τον λόγο αυτό, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και τη ΒSPB (Ορνιθολογική Βουλγαρίας), διοργάνωσε Συνάντηση Εργασίας στο χωριό Πάπιγκο (Ζαγόρι Ηπείρου) στις 25-26 Μαΐου. Το θέμα της Συνάντησης Εργασίας ήταν η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στα Βαλκάνια και είχε ως στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για το θέμα των δηλητηριασμένων δολωμάτων ανάμεσα στις Βαλκανικές χώρες, καθώς και την αύξηση της ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα διατήρησης στις Ελληνικές Αρχές και Φορείς. Στη διήμερη Συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 7 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία), μαζί με εκπροσώπους Δασικών Υπηρεσιών, Δημοτικών Αρχών (Δήμος Κόνιτσας και Ζαγορίου), Περιβαλλοντικών Διευθύνσεων, Κυνηγετικών Συλλόγων, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Συλλόγων, Φορέων Διαχείρισης, Αστυνομικών Υπηρεσιών, τοπικών Κοινοτήτων, Ιδιωτικών Φορέων κ.ά.

Η Συνάντηση Εργασίας παρείχε την δυνατότητα σε όλους τους αρμόδιους φορείς να συναντηθούν, να ενημερωθούν για τις συνέπειες της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων και να συζητήσουν ανοιχτά για τα κίνητρα και τους περιορισμούς που ωθούν σε αυτή την παράνομη πρακτική και να προτείνουν πιθανές λύσεις. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη από τις Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» στις περιοχές των Μετεώρων και της Δαδιάς με στόχο την ανίχνευση και την απομάκρυνση στη συνέχεια των δηλητηριασμένων δολωμάτων από τα ενδιαιτήματα των Ασπροπάρηδων.

Κύρια συμπεράσματα της Συνάντησης Εργασίας ήταν η συμφωνία ότι αυτή η πρακτική πρέπει να εγκαταλειφθεί προκειμένου να σωθούν οι τελευταίοι Ασπροπάρηδες των Βαλκανίων και η ανάγκη δέσμευσης από τις δημόσιες αρχές για τη μάχη ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες και φορείς πρέπει να δουλέψουν ενωμένοι για να επιτύχουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της εξάλειψης αυτής της τρομερής απειλής από την ελληνική ύπαιθρο.
 

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» υλοποιείται από την Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας BSPB, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και τη Βρετανική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών RSPB, με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr