en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
24 Απριλίου 2015
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στον «18ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά», που διοργανώνει η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου ΕΠΑ.Λ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, με την υποστήριξη του δήμου Γαλατσίου, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών για την προστασία των άγριων πουλιών στο αστικό περιβάλλον, αλλά και της ανάδειξης της σημαντικότητας της παρουσίας των πουλιών ως δείκτης ποιότητας του περιβάλλοντος.

Οι τεχνητές φωλιές χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την αναπαραγωγική επιτυχία άγριων πουλιών σε περιοχές όπου οι φυσικές φωλιές δεν είναι διαθέσιμες, κυρίως μέσα στις πόλεις, στις οποίες και δεν υπάρχουν πολλά ώριμα δέντρα με κουφάλες ώστε να μπορούν να φωλιάσουν τα πουλιά.

Οι φωλιές που θα κατασκευαστούν θα πρέπει να σταλούν μέχρι την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 στο 2ο ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου (Ταϋγέτου 60 & Πασσώβ 8, Τ.Κ. 111 41, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2288340 & 210 2288341, Fax: 210 2288340, e-mail: mail@2epal-galats.att.sch.gr).

Η Τελετή Βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου, ώρες 18:30 - 21:30 στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» (Αίθουσα Οινοποιείο) με παράλληλη έκθεση όλων των φωλιών.

Μετά το τέλος του διαγωνισμού οι φωλιές θα αναρτηθούν σε δέντρα στο Άλσος Βεΐκου (δήμος Γαλατσίου), στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» (δήμος Ιλίου) και σε άλλα πάρκα του νομού Αττικής. Επίσης υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των φωλιών, εφόσον ζητηθεί, προκειμένου να αναρτηθούν σε σχολικές αυλές, σε αστικά άλση ή σε άλλους σχετικούς χώρους.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι.


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο εξωτερικό κάτω μέρος κάθε φωλιάς και στον σφραγισμένο φάκελο με τα στοιχεία του κατασκευαστή που θα την συνοδεύει, πρέπει να είναι γραμμένα τα αρχικά γράμματα του ονοματεπώνυμου του κατασκευαστή (ομάδα μαθητών ή όνομα Σχολείου) και η ημερομηνία κατασκευής της. Τα έξοδα αποστολής βαρύνουν τους συμμετέχοντες.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Ξεκινώντας τον σχεδιασμό μιας τεχνητής φωλιάς βασικό κριτήριο είναι ότι η φωλιά προορίζεται για να κατοικηθεί από πουλιά.  Οι μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν υφιστάμενα σχέδια φωλιών, αλλά μπορούν να εφαρμόσουν πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες, με δεδομένο ότι κάθε είδος φτιάχνει διαφορετικά τη φωλιά του. Έτσι άλλες φωλιές είναι κλειστού τύπου με ανοίγματα για εισόδους, άλλες είναι ανοικτές από πάνω και άλλες έχουν εντελώς πρωτότυπη μορφή.

Στην κατασκευή της φωλιάς όμως καλό είναι να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω βασικά χαρακτηριστικά, που θα αυξήσουν την πιθανότητα η φωλιά μας να κατοικηθεί:

  • Οι φωλιές πρέπει να είναι ξύλινες, γερές κατασκευές, να αντέχουν σε κακές καιρικές συνθήκες και να έχουν τη δυνατότητα να αναρτηθούν σε δέντρα Γενικά προτιμούμε το ξύλο και άλλα φυσικά υλικά.
  • Ένα άνοιγμα της εισόδου διαμέτρου 2,5-3 εκ. είναι κατάλληλο για τα μικροπούλια. Μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν την πρόσβαση και σε πιθανούς θηρευτές.
  • Το βάψιμο της φωλιάς με έντονα χρώματα δε συνίσταται, αφού είναι πιθανό να προσελκύσει θηρευτές. Τα φυσικά χρώματα είναι τα πιο κατάλληλα.
  • Μια μικρή πόρτα στο πλάι ή στην κορυφή της φωλιάς θα βοηθήσει πολύ στον καθαρισμό και τη συντήρησή της.
  • Τρεις- τέσσερις πολύ μικρές τρύπες στο κάτω μέρος της φωλιάς βοηθούν στην αποστράγγισή της, στην περίπτωση που μπει μέσα νερό.
  • Για τη βαφή – συντήρηση της φωλιάς χρησιμοποιούμε οικολογικά βερνίκια.
  • Αποφεύγουμε επίσης τις μεγάλες και βαριές κατασκευές ή αυτές που έχουν έντονα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά.
     

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr