en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
26 Μαρτίου 2015
Διήμερο εκδηλώσεων για τον Ασπροπάρη στα Μετέωρα

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών και το Δασαρχείο Καλαμπάκας διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων την Πέμπτη και Παρασκευή, 2 και 3 Απριλίου 2015, αφιερωμένες στον Ασπροπάρη, το πουλί-σύμβολο των βράχων των Μετεώρων.

Την πρώτη μέρα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 στις 18:00, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Τι απέγινε ο Τυροκόμος; Αγώνας ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα».Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Ασπροπάρης» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων (Πίνδου 20, Καλαμπάκα) και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και χορήγηση ενημερωτικού υλικού για τον Ασπροπάρη και τη φύση των Μετεώρων, τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία τους και το ζήτημα της διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.

Τη δεύτερη μέρα, Παρασκευή 3 Απριλίου στις 11:30, θα υλοποιηθούν στον χώρο του Μουσείου δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με το 25ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων με θέμα τον Ασπροπάρη και τα μεταναστευτικά πουλιά.

Ο μικρός μεταναστευτικός γύπας Ασπροπάρης, που στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι περισσότερο γνωστός με τις τοπικές ονομασίες «Τυροκόμος» και «Χελωνοφάης», απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Λιγοστά πουλιά έχουν απομείνει στα Βαλκάνια και ελάχιστα ζευγάρια αναπαράγονται πλέον κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Τα Μετέωρα, που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσαν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ασπροπάρη στην Ελλάδα, έχουν την τύχη να διατηρούν ακόμα έναν μικρό αριθμό από τα εναπομείναντα ζευγάρια του σπάνιου αυτού γύπα. Μία από τις κυριότερες αιτίες για τη δραματική μείωση του πληθυσμού του Ασπροπάρη τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων όσο και γενικότερα στην Ελληνική επικράτεια είναι η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.

Κατεβάστε το πρόγραμμα της ημερίδας.

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη στη Βουλγαρία και την Ελλάδα», στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους τέσσερις φορείς από τρεις χώρες με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016 με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: 210 8227937 & 210 8228704
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών: 24320 24959
 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr