en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
9 Ιουλίου 2014
Μια μεγάλη ανακάλυψη στη Γυάρο!

Μία από τις σημαντικότερες αποικίες Mύχων Puffinus yelkouan στην Ελλάδα ανακάλυψαν σε κοινή αποστολή τους στη Γυάρο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς. Η σημαντική αυτή ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ερευνητικής αποστολής για την καταγραφή της ορνιθοπανίδας που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών δράσεων του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

Πιο συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου, για πρώτη φορά οργανώθηκε κοινή αποστολή από το WWF Ελλάς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που για πάνω από δύο δεκαετίες μελετά επισταμένα τα θαλασσοπούλια στα ελληνικά νησιά και έχει σημαντική εμπειρία στο θέμα. Ήταν γνωστό από τους ερευνητές ότι το νησί φιλοξενεί χερσαία πουλιά και αρπακτικά, δεν γνώριζαν όμως την παρουσία αποικιακών θαλασσοπουλιών όπως ο Μύχος και ο Αρτέμης.

Στόχος των ερευνών είναι η πλήρης καταγραφή και αποτίμηση της χερσαίας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της Γυάρου, η οποία από το 2011 αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο ερευνητικές αποστολές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με σκοπό να καταγράψουν τη χλωρίδα και πανίδα της Γυάρου.

Για τρεις μέρες, οι ερευνητές της Ορνιθολογικής, ο ορνιθολόγος του WWF Ελλάς Δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης και η ομάδα πεδίου ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE του WWF Ελλάς έκαναν συντονισμένες προσπάθειες με στόχο τον εντοπισμό των θαλασσοπουλιών. Τα είδη αυτά έχουν την ιδιαιτερότητα ότι φωλιάζουν σε βαθιά λαγούμια και σχισμές, συνήθως κάτω από μεγάλα βράχια. Η μικρή είσοδος της φωλιάς δεν είναι φανερή κι έτσι οι φωλιές είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Τα πουλιά δε, επισκέπτονται τη φωλιά τους μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρόλα αυτά, το βράδυ της 1ης Ιουλίου εντοπίστηκε στη θάλασσα, μετά από δίωρη προσπάθεια, μια μεγάλη «κηλίδα» αποτελούμενη από τουλάχιστον 2.000 μύχους που έχοντας «κάτσει» όλοι μαζί στην επιφάνεια περιμένουν να γίνει απόλυτο σκοτάδι για να πετάξουν στις φωλιές τους.

«Γνωρίζαμε τη σημασία της Γυάρου για τα θαλασσοπούλια, αλλά δεν πιστεύαμε ότι φιλοξενούσε μια τόσο σημαντική αποικία Μύχων. Οι νυχτερινές μετρήσεις των κοπαδιών στη θάλασσα, πριν τα πουλιά ανεβούν στις ακτές της Γυάρου για να κάνουν αλλαγή βάρδιας με το ταίρι τους και να ταΐσουν το μοναδικό μικρό τους, ήταν εντυπωσιακές. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αναπαραγωγικές αποικίες Μύχων που έχουν εντοπιστεί ως τώρα στο Αιγαίο, όπως είναι αυτές στις νησίδες των Βορείων Δωδεκανήσων, Μικρών Κυκλάδων και Φούρνων», δήλωσε η Δανάη Πορτόλου, επικεφαλής ορνιθολόγος της ομάδας της Ορνιθολογικής.

«Η ανακάλυψη αυτής της μεγάλης αποικίας Μύχων στη Γυάρο, αυξάνει κατακόρυφα την ορνιθολογική σημασία του σημαντικού αυτού τόπου της πρόσφατης ιστορίας μας. Προστίθεται στην παρουσία μιας πλειάδας σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός, η Αετογερακίνα, η Γερακίνα, το Βραχοκιρκίνεζο και ο Μαυροπετρίτης και φυσικά στην παρουσία της φώκιας», δήλωσε ο ορνιθολόγος του WWF Ελλάς, Δρ. Γιώργος Κατσαδωράκης που συμμετείχε στην κοινή αποστολή.

Η συνεργασία των δυο οργανώσεων υπήρξε άψογη και εποικοδομητική. Τα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιηθούν συνολικά έξι αποστολές στo πλαίσιo του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE και οι δύο οργανώσεις θα συνεχίσουν να δουλεύουν σε στενή συνεργασία για την πλήρη τεκμηρίωση, παρακολούθηση και διατήρηση του ορνιθολογικού πλούτου του νησιού.

Για περισσότερα για τους Mύχους δείτε εδώ και εδώ.


Οι δράσεις μελέτης και διατήρησης των θαλασσοπουλιών στον ελληνικό θαλάσσιο και νησιωτικό χώρο, υλοποιούνται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr