en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
17 Μαρτίου 2014
Πρόσκληση για συγκατοίκηση με τα Κιρκινέζια!

Περισσότερες από 150 τεχνητές φωλιές για τα Κιρκινέζια έχουν τοποθετηθεί σε 11 χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και κυρίως σε δημόσια κτίρια από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τους δήμους Ρήγα Φεραίου και Κιλελέρ, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι.

Φωτογραφία: NCC

Μετά και την απογραφή του πληθυσμού του Κιρκινεζιού, που πραγματοποιήθηκε το 2013 σε πάνω από 110 χωριά του κάμπου, και τον έλεγχο της διαθεσιμότητας κατάλληλων θέσεων φωλιάσματος ορίστηκαν οι περιοχές όπου κρίθηκε απαραίτητη η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών. Η τοποθέτηση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 και θα ολοκληρωθεί σύντομα, πριν την επιστροφή των Κιρκινεζιών από την Αφρική, όπου ξεχειμωνιάζουν. Η δράση θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε και θα τοποθετηθούν τεχνητές φωλιές και σε ιδιωτικά κτίρια.

«Το Κιρκινέζι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το σύμβολο του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι μοναδική η προσαρμογή του στο αγροτικό-ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Η εικόνα να πετούν καθημερινά τους ανοιξιάτικους μήνες τόσα γεράκια μέσα στα χωριά του κάμπου είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Ωστόσο, το συγκεκριμένο είδος έχει παρουσιάσει μεγάλη μείωση στους πληθυσμούς του στον Θεσσαλικό κάμπο και στην Ελλάδα γενικότερα. Ένας από τους λόγους γι αυτό είναι η μείωση των κατάλληλων θέσεων για να φωλιάσει. Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών μάς δίνει την ευκαιρία τόσο να τα βοηθήσουμε να φωλιάσουν χωρίς κίνδυνο όσο και να μελετήσουμε στενά τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους. Με σκοπό να δοθεί μια νέα ευκαιρία στα πουλιά αυτά να φωλιάσουν στην περιοχή το πρόγραμμα LIFE για το Κιρκινέζι πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη δράση τοποθέτησης τεχνητών φωλιών», τονίζει ο Πάνος Κορδοπάτης, υπεύθυνος του προγράμματος για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Φωτογραφία: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη δράση και να φιλοξενήσει τεχνητές φωλιές για Κιρκινέζια στο σπίτι ή την αποθήκη του, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τον Πάνο Κορδοπάτη (pkordopatis@ornithologiki.gr, 210 8228704) ώστε να εξετάσουν από κοινού τη δυνατότητα και ανάγκη τοποθέτησής τους.

 

Λίγα λόγια για το Κιρκινέζι και το πρόγραμμα
Λίγα είναι τα είδη που προσάρμοσαν τον τρόπο ζωής τους στη συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο. Το Κιρκινέζι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πρόκειται για ένα μικρόσωμο γεράκι χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το φώλιασμά του, καθώς ελάχιστος χώρος μέσα σε κάποια προστατευμένη κοιλότητα, όπως για παράδειγμα κάτω από τα κεραμίδια ενός σπιτιού, του αρκεί. Ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια του προσφέρει ιδανικούς χώρους σε σπίτια, αποθήκες ακόμα και εκκλησίες. Η παραδοσιακή κατασκευή κτιρίων με κεραμοσκεπές στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου ήταν ιδανική για το είδος.

Καθώς όμως ο τρόπος κατασκευής των κτιρίων έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, τα Κιρκινέζια δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν κατάλληλες θέσεις για να φωλιάσουν στα χωριά και τις πόλεις της περιοχής. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο πληθυσμός του είδος έχει μειωθεί στην περιοχή σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Το πρόγραμμα LIFE για το Κιρκινέζι (LIFE11 NAT/GR/001011) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον δήμο Ρήγα Φεραίου, τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την NCC ΕΠΕ, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 

Μάθετε περισσότερα:
www.life-kirkinezi.gr
https://www.facebook.com/LifeKirkinezi
 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr