en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Χρήστος Τόσκος
1 Δεκεμβρίου 2011
Οι ΙΒΑ μέσα από τα μάτια των Caretakers: GR083: Λιμνοθάλασσες Κέρκυρας
Κοσμάς Απέργης, Σοφία Βάρελη, Αλέκος Βλάσσης, Γιάννης Γαστεράτος

 

Ζούμε σε ένα υπέροχο νησί, την Κέρκυρα, τις ομορφιές του οποίου μπορούμε να απολαμβάνουμε μέσα από τη δράση μας ως Caretakers. Ποιοι είμαστε; Μια ετερόκλητη ομάδα τεσσάρων ατόμων, οι δυο μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας, ο τρίτος εκπαιδευτικός Β/θμιας και ο τέταρτος Δασολόγος  Περιβαλλοντολόγος. Κοινό στοιχείο που μας δένει, η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τα πουλιά και το περιβάλλον. Τέσσερις και οι περιοχές που απαρτίζουν την ΙΒΑ του νησιού μας. Ξεκινώντας από το βορρά η Λιμνοθάλλασα Αντινιώτη με το έλος Κουνουφάδι (ΕΖΔ & ΖΕΠ GR2230001), η Λιμνοθάλασσα Χαλικιούπουλου, δίπλα στην πόλη της Κέρκυρας, (ΕΖΔ GR2230005) και στο νότο η Λιμνοθάλασσα Κορισσίων (ΕΖΔ GR2230002 & ΖΕΠ GR2230007) και  οι Αλυκές της Λευκίμμης (ΕΖΔ & ΖΕΠ GR2230003).
 

Τα βασικότερα ενδιαιτήματα εκτός από τις λιμνοθάλασσες που παρατηρούνται και στους τέσσερις υγροτόπους είναι οι ελώδεις εκτάσεις στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, τα εκτεταμένα κανάλια με υγρολίβαδα και καλαμιώνες στη Λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου, οι αμμοθίνες με τους κέδρους στη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων και οι αλμυρόβαλτοι στις Αλυκές.


Το νησί μας σαν βασικός τουριστικός προορισμός γίνεται αποδέκτης πολλών πιέσεων που επηρεάζουν τους υγροτόπους. Πρωταγωνιστικό ρόλο έρχονται να παίξουν οι οικιστικές πιέσεις, το ήδη υπάρχον αεροδρόμιο και άλλα. Εξίσου σημαντική η επίδραση του κυνηγιού και ιδιαίτερα της λαθροθηρίας καθώς και διάφορων άλλων οχλήσεων, όπως ο αεροπτερισμός, οι μηχανές εκτός δρόμου, πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονη ηχορύπανση κ.α.

Τα Φοινικόπτερα Phoenicopterus roseus, σχετικά άγνωστα στους Κερκυραίους πριν από λίγα χρόνια, πλέον μπορούν να ξεπεράσουν τα 3000 άτομα στις Αλυκές Λευκίμμης. Στη Λιμνοθάλασσα Κορησσίων απαντώνται μερικές φορές το χειμώνα πάνω από 200 Αργυροτσικνιάδες Casmerodius albus


Στις δράσεις μας ως Caretakers συμπεριλαμβάνονται η ευαισθητοποίηση του κοινού με συνέπεια την προστασία των περιοχών αυτών, η  αντιμετώπιση απειλών, η αποστολή προς περίθαλψη τραυματισμένων πουλιών.

 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Σημαντικές Περιοχές για τα πουλιά

Γίνε caretakers

Video από τα Σεμινάρια 2009

 



Video από τα Σεμινάρια 2007

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Important Bird Areas
Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr