en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Χρήστος Τόσκος
1 Μαρτίου 2011
Οι ΙΒΑ μέσα από τα μάτια των Caretakers: GR048: Λίμνη Καστοριάς
Χρήστος Τόσκος

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καστοριά σε μια γειτονιά δίπλα στη λίμνη. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκα με συλλόγους της περιοχής που είχαν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος το μεγαλύτερο όμως ερέθισμα για να ασχοληθώ με τα πουλιά της περιοχής ήρθε όταν άρχισα να ασχολούμαι με την φωτογραφία σαν μέλος του φωτογραφικού τμήματος της Καστοριάς. Όταν δημιουργήσαμε την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς νιώσαμε την ανάγκη ότι για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής θα έπρεπε να έχουμε συνεργασία και με οργανώσεις πανελλήνιας εμβέλειας έτσι αποφάσισα να συμμετέχω στο δίκτυο των Caretakers που ξεκινούσε η Ορνιθολογική.


 

Από τότε καταφέραμε πολλά:
1. Την απομάκρυνση της προβλήτας του Δισπηλιού που είχε κατασκευάσει παράνομα με μπάζωμα της λίμνης ο Δήμος Μακεδνών.
2. Την ακύρωση του έργου της «Εγνατία Α.Ε» που αφορούσε τη δημιουργία νέου δρόμου για την είσοδο στην πόλη της Καστοριάς από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας και σχεδιάζονταν να περάσει μέσα από το παραλίμνιο δάσος στην περιοχή του Δισπηλιού.
3. Την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος  και της λίμνης.
4. Κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε σταθμό περίθαλψης αγρίων ζώων και πουλιών και σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς να κατασκευάσουμε κτήριο για τη στέγασή του.  
 

Η πιο ξεχωριστή στιγμή όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης με το περιβάλλον ήταν όταν παρατήρησα ότι σχεδόν στην καρδιά της πόλης, στη Λεωφόρο των Κύκνων, πολύ κοντά στην ακτή σε μια συστάδα με θάμνους μέσα στη λίμνη είχαν φωλιάσει Λαγγόνες Phalacrocorax pygmeus.
 

Στη Λεωφόρο των Κύκνων οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν πάνω από 30 είδη πουλιών να φωλιάζουν ή να τρέφονται ανάλογα με την εποχή

Δυστυχώς αυτή η σημαντική αναπαραγωγική αποικία μου έδωσε φέτος και την πιο άσχημη στιγμή σαν Caretaker όταν ανακάλυψα ότι ενώ οι Λαγγόνες είχαν ξεκινήσει την αναπαραγωγική διαδικασία και είχαν στήσει τις πρώτες είκοσι φωλιές την εγκατέλειψαν εξαιτίας της παρουσίας στην περιοχή Μινκ Neovison vison που πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχαν απελευθερωθεί από εκτροφείο της περιοχής.

 

 

Σημαντικές Περιοχές για τα πουλιά

IBA caretakers: Δίκτυο υπευθύνων παρακολούθησης

Γίνε caretakers

Video από τα Σεμινάρια 2009

 



Video από τα Σεμινάρια 2007

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Important Bird Areas
Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr