|
|
Θερινά Προγράμματα Ορνιθολογικής 2011!
Γνώρισε το μαγικό κόσμο των πουλιών και τη γοητεία της εθελοντικής προσφοράς!
Γνώρισε το μαγικό κόσμο των πουλιών και τη γοητεία της εθελοντικής προσφοράς! Δήλωσε συμμετοχή στα Θερινά Εθελοντικά Προγράμματα της Ορνιθολογικής! Οι εθελοντές αποτελούν τη ζωτική δύναμη της Ορνιθολογικής! Χωρίς αυτούς, το έργο της θα ήταν πολύ δυσκολότερο, ίσως ανέφικτο. Οι εθελοντές που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα και τις εκδηλώσεις της Ορνιθολογικής προσφέρουν ουσιαστικά με το κέφι και το μεράκι τους στην κοινή προσπάθεια για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Η συμβολή αυτή είναι ανεκτίμητη και αυτό ακριβώς κάνει τον εθελοντισμό πολύτιμη κινητήρια δύναμη για μια οργάνωση!
Κάθε πρόγραμμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις. Συμμετέχοντας στα προγράμματά μας, σου δίνεται η ευκαιρία να παρέμβεις δυναμικά και να συμβάλεις με ουσιαστικό τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη φύση, να παρακολουθήσουν σπάνια είδη πουλιών, να γνωρίσουν προστατευόμενες περιοχές και βιότοπους διεθνούς σημασίας, αλλά και να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους σε μία εμπειρία που παράλληλα αποτελεί ανεξάντλητη πηγή γνώσεων.
Τα θερινά εθελοντικά μας Προγράμματα για το 2011, είναι:
1. Δακτυλίωση Πουλιών και Παρακολούθηση της Μετανάστευσης των Αρπακτικών πουλιών στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων
Τα Αντικύθηρα και οι γύρω νησίδες αποτελούν κομβικό σημείο στο Αιγαίο Πέλαγος: απέχουν την ίδια ακριβώς απόσταση τόσο από την Πελοπόννησο, όσο και από την Κρήτη. Η συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών σε ένα τόσο μικρό νησί, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη συστηματική μελέτη τους. Έτσι, με δεδομένο ότι η γνώση είναι εργαλείο για την προστασία, η Ορνιθολογική λειτουργεί στο νησί ένα διαφορετικό, σύγχρονο «παρατηρητήριο» με σκοπό την παρακολούθηση και προστασία των μεταναστευτικών πουλιών της Ευρώπης.
Οι εθελοντές συμμετέχουν στη διαδικασία της δακτυλίωσης ανάλογα με την εμπειρία τους. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν στην καταγραφή των αρπακτικών πουλιών που διέρχονται πάνω από τα Αντικύθηρα κατά τη μετανάστευση.
2. Περιβαλλοντική Προστασία και Ευαισθητοποίηση στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Πύλου
Οι εθελοντές συμμετέχουν στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, την ενημέρωσή τους για τις αξίες του υγροτόπου και την οργάνωση εκπαιδευτικών περιηγήσεων και περιπάτων στην περιοχή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν στην προστασία του βιοτόπου του αφρικανικού χαμαιλέοντα, στην προστασία των φωλιών και την παρακολούθηση του πληθυσμού του.
Η Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα αποτελεί το σημαντικότερο νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά στα Βαλκάνια. Μέχρι σήμερα, έχουν καταμετρηθεί 265 είδη πουλιών που ξεχειμωνιάζουν, σταθμεύουν ή φωλιάζουν στην περιοχή. Από το 1997 και κάθε χρόνο, η Ορνιθολογική οργανώνει θερινό πρόγραμμα εθελοντισμού.
3. Περιβαλλοντική Προστασία και Ευαισθητοποίηση στον Υγρότοπο Άγρα-Βρυττών-Νησίου, Έδεσσα
Ο υγρότοπος, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την Έδεσσα, έχει «υιοθετηθεί» από την Ορνιθολογική από το 2008. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων μιας προστατευόμενης περιοχής τόσο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Η μόνιμη παρουσία μας στηρίζεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου από Έλληνες και αλλοδαπούς εθελοντές οι οποίοι συμμετέχουν στην παρακολούθηση πουλιών, στη διαχείριση οικοτόπων και στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.
4. Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση για τα πουλιά και το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων
Οι εθελοντές συμμετέχουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα πουλιά και τη φυσική κληρονομιά των Κυκλάδων σε περίπτερα ενημέρωσης στην Ερμούπολη στη Σύρο και στον Αδάμαντα στη Μήλο, όπως επίσης και σε εργαστήρια για παιδιά, και οικοπεριηγήσεις στις περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας των νησιών.
5. Καταγραφή θαλασσοπουλιών από τη θάλασσα
Οι εθελοντές συμμετέχουν στις καταγραφές θαλασσοπουλιών από πλοία με την μεθοδολογία European Seabirds at Sea (ESAS). Βασικός στόχος του ESAS είναι η καταγραφή της κατανομής των θαλασσοπουλιών στο θαλάσσιο περιβάλλον με έμφαση στη συμπεριφορά τους. Η ομάδα καταγραφής αποτελείται από δυο άτομα όπου ο ένας παρατηρεί και ο άλλος συμπληρώνει τα πρωτόκολλα παρακολούθησης.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ ή στην ιστοσελίδα μας: www.ornithologiki.gr/volunteers, στο email: info@ornithologiki.gr & στα τηλ. 2108228704 & 210 8227937.
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
|
Εμπειρίες εθελοντών
Βασίλης Ραϊτσίνης: Ανακαλύπτοντας τα πουλιά και την άγρια ζωή Η πρώτη επαφή μου με τα πουλιά έγινε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και ήταν στην πανέμορφη λίμνη του Άγρα. Είχα πάει εκεί με ένα φίλο μου που ήταν caretaker της περιοχής , με σκοπό να δω από κοντά τι ήταν η ορνιθοπαρατήρηση που μου περιέγραφε τόσο καιρό. |
|
Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική ΕταιρείαΘεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr |