en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Φθινοπωρινές εκπλήξεις στο Δέλτα Αξιού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Η χαρά του παρατηρητή πουλιών είναι και φέτος κατά τη μετανάστευση η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, καθώς το πλημμυρισμένο Δέλτα προσελκύει χιλιάδες πουλιά για τροφή και στάση σε αυτό το μακρινό τους ταξίδι. Μάλιστα φέτος, εθελοντές της Ορνιθολογικής ήρθαν αντιμέτωποι με... μεγάλες συγκινήσεις, καθώς για πολλές μέρες και ταυτόχρονα το παράκτιο τμήμα Καλοχωρίου - Δέλτα Αξιού δέχτηκε εννιά απροσδόκητους επισκέπτες οι οποίοι λοξοδρόμησαν από τον παραδοσιακό μεταναστευτικό τους δρόμο (Σιβηρία - Μαύρη Θάλασσα - Κασπία - Τουρκία - Αζερμπαϊτζάν και Σκανδιναβία - Ατλαντικός, ανοιχτά της νοτοδυτικής Αφρικής).

Ο Οδυσσέας Τζημούλης (δραστήριος εθελοντής - μέλος της Ορνιθολογικής) ήταν ο πρώτος που παρατήρησε και φωτογράφισε τα σπάνια είδη: Ρωσότρυγγας (Xenus cinereus), Ερυθρόλαιμος Φαλαρόποδας (Phalaropus lobatus) και Κόκκινος Φαλαρόποδας (Phalaropus fulicarius), ενώ στη συνέχεια και άλλοι εθελοντές και μέλη της Ορνιθολογικής από όλη την Ελλάδα άδραξαν την ευκαιρία για παρατήρηση σπάνιων πουλιών. Ειδικά ο Κόκκινος Φαλαρόποδας είναι πολύ σπάνιος στη χώρα μας και έχει καταγραφεί ελάχιστες φορές!

Κάθε νέο είδος και μια νέα ιστορία: ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίον τρέφονται (κάνοντας στροφές γύρω από τον εαυτό τους) οι Ερυθρόλαιμοι Φαλαροπόδες, η μεγάλη ικανότητα του Ρωσότρυγγα να συλλαμβάνει τη λεία του με αστραπιαίες κινήσεις, αλλά και η αναστροφή των συμπεριφορών των φύλων στους Κόκκινους Φαλαρόποδες (τα θηλυκά πλουμίζονται και διεκδικούν τα αρσενικά τα οποία κλωσσούν τα αυγά).

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Πάρκο λόγω της γειτνίασης με τις βιομηχανικές ζώνες, διατηρεί το φυσικό του χαρακτήρα και συγκεντρώνει πολύ μεγάλους πληθυσμούς από σπάνια και απειλούμενα είδη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Για την Ορνιθολογική και τα μέλη της είναι προορισμός για παρατήρηση και κατανόηση της οικολογίας των πουλιών.

Τα χρώματα, οι αναπάντεχες συναντήσεις και στιγμιότυπα είναι χαρακτηριστικά της μετανάστευσης!

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr