en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Καλούλη
12 Αυγούστου 2010
Θερινό Πρόγραμμα Ενημέρωσης επισκεπτών στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα

Φέτος για 13η χρονιά, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δραστηριοποιείται στην προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα εφαρμόζοντας δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και ενημέρωσης των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οργανώθηκε καθαρισμός της παραλίας του Διβαρίου από εθελοντές της Ορνιθολογικής με την υποστήριξη του Δήμου Πύλου. Συλλέχθηκαν πάνω από 30 μεγάλες σακούλες απορριμάτων. Στο τέλος του καθαρισμού, όλοι οι συμμετέχοντες καθώς και οι λουόμενοι που βρίσκονταν στην παραλία, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και την ελπίδα για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή σε ανάλογες μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Η ενημέρωση του κοινού συνεχίζεται και φέτος το καλοκαίρι με την καθημερινή λειτουργία του Περιπτέρου Ενημέρωσης στον οικισμό της Γιάλοβας. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά φέτος, ο φωτισμός του Περιπτέρου γίνεται με φωτοβολταϊκό σύστημα προβάλλοντας με παραδειγματικό τρόπο την αναγκαιότητα χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας.

Επίσης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν, και να ενημερωθούν στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης της λιμνοθάλασσας (Παλιό Αντιλοστάσιο) για την οικολογική αξία της περιοχής Natura 2000 από το επιστημονικό προσωπικό και τους εθελοντές της Ορνιθολογικής. Λόγω της στρατηγικής του θέσης στο κέντρο του υγρότοπου, αποτελεί αφετηρία επίσκεψης στο "Μονοπάτι της Φύσης", μία από τις πρώτες εκπαιδευτικές διαδρομές που σχεδιάσθηκαν σε προστατευόμενη περιοχή της χώρας μας. Το "Μονοπάτι της Φύσης" δίνει τη δυνατότητα της άμεσης επαφής και πιθανόν της πρώτης γνωριμίας με τα είδη των οικοσυστημάτων, ζώων και φυτών της λιμνοθάλασσας. Παράλληλα, από το Κέντρο Ενημέρωσης, κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 19.00, πραγματοποιούνται οικοπεριηγήσεις για παρατήρηση της σπάνιας ορνιθοπανίδας με ειδικευμένους συνοδούς και εξοπλισμό που παρέχει η Ορνιθολογική.

Για πρώτη φορά φέτος, η Ορνιθολογική λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης και στην κεντρική πλατεία της Χώρας στο πλαίσιο του εορτασμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Νεστόρεια 2010" με την υποστήριξη του Δήμου Νέστορος, καθημερινά από τις 4 έως και τις 13 Αυγούστου. Οι επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη λιμνοθάλασσα μέσα από συζήτηση και περιβαλλοντικά παιχνίδια.

Η συμμετοχή εθελοντών είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία της περιοχής, αλλά και για την προβολή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 300 εθελοντές από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας αποκτώντας γνώση και εμπειρία σε θέματα οικολογίας, άμεσης προστασίας της άγριας φύσης και άμεσης ενημέρωσης περισσότερων από 7.000 επισκεπτών κάθε καλοκαίρι.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τη σημαντικότητα της Μεσσηνιακής φυσικής κληρονομιάς και να προμηθευτείτε ενημερωτικό υλικό για την προστατευόμενη περιοχή, να συμμετάσχετε στις οικοπεριηγήσεις αλλά και στο πρόγραμμα εθελοντισμού, επικοινωνώντας με τους ανθρώπους της Ορνιθολογικής.

Το Πρόγραμμα Πύλου για το 2010, υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στα πλαίσια του "Προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών για νέους".

Πληροφορίες

  • Περίπτερο ενημέρωσης στο μόλο της Γιάλοβας: λειτουργεί καθημερινά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, 19.00 - 23.00
  • Κέντρο ενημέρωσης στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα: λειτουργεί καθημερινά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, 10.00 - 13.00 & 18.00 - 20.30 και κατόπιν συνεννόησης καθόλη τη διάρκεια του χρόνου
  • Οικοπεριήγηση και παρατήρηση πουλιών: κάθε Τετάρτη και Σάββατο, 19.00 - 23.00 κατόπιν έγκαιρης δήλωσης συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Υπ. Ενημέρωσης στη Γιάλοβα, Διονύση Παπαδάτο: gialova@ornithologiki.gr και στα τηλ.: 2723022368 και 6981174509.

 

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Το πρόγραμμα Πύλου, για το 2010, υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μέσω του "Προγράμματος Υποστήριξης Πρωτοβουλιών για Νέους". Οι "Δράσεις εθελοντών στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Μεσσηνίας, περιοχή NATURA 2000: προστασία οικοσυστημάτων και ευαισθητοποίηση κοινού" στοχεύουν στην προστασία σημαντικών ειδών και οικοσυστημάτων της προστατευόμενης περιοχής όπως: είδη ορνιθοπανίδας, ο απειλούμενος Αφρικάνικος Χαμαιλέοντας, οι οικότοποι της λιμνοθάλασσας. Παράλληλα, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων ενημέρωσης στοχεύει στην ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών.

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Εθελοντική εργασία Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Μονοπάτι της φύσης

Χαμαιλέων

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr